Луд скандал тресе Европарламента! Арести за корупция

Общото между всички замесени е връзката с Италия

Луд скандал тресе Европарламента! Арести за корупция | StandartNews.com

Зам.-шефката на Европейския парламент Ева Каили от Гърция и още четирима души са задържани в Брюксел по подозрение в корупция. Запечатани са офисите на асистенти на двама евродепутати. При обиски е иззета значителна сума пари в брой.

Разследват се опити на държава от Персийския залив да влияе върху решенията на Европейския парламент чрез престъпна група, внедрена в институцията. През ноември Ева Каили е участвала в дебат в Европарламента, посветен на Катар и категорично е защитила страната в обвиненията за неспазването на трудовите права.

Каили е била задържана за разпит, както и други заподозрени, които са били част от мрежа за корупционни схеми.

44-годишната Ева Каили е бивша телевизионна водеща в гръцката телевизия и е евродепутат от 2014 година.

Отведен за разпит е и бивш евродепутат от групата на Социалистите и демократите. Общото между всички замесени е връзката с Италия.

"Федералната прокуратура започна разследването преди няколко месеца. То е по подозрения за корупция, пране на пари и престъпна организация. Потенциалната корупция е от държава от Персийския залив към Европейския парламент. Целта е да бъде направен опит за промяна на политическите или икономическите решения на Европарламента", заяви Ерик ван Дойсе, говорител на Федералната прокуратура на Белгия.

Съмненията са, че на представители на институцията са предлагани големи суми пари и подаръци, за да прокарват чужди интереси. Официално не се посочва страната, която е искала да упражнява влияние, но според белгийски издания става дума за Катар и опитите да лобира за Световното по футбол, което в момента се провежда там.

Гръцки и белгийски медии припомнят, че на 21 ноември Ева Каили е участвала в дебат в Европарламента, посветен на Катар. Тя категорично е защитила страната, заявявайки, че там се спазват трудовите права. Преди Мондиала към Доха бяха отправени остри обвинения, че стотици работници са загинали по време на изграждането на съоръженията за първенството.

В рамките на операцията са претърсени 17 места в Брюксел. Иззети са компютри и мобилни телефони.

"Най-изненадващо на един от адресите беше открита значителна сума пари - 600 хиляди евро. Собственичката на тези пари ще трябва да обясни как са се озовали в дома ѝ", допълни Ерик ван Дойсе.

След тези съобщения групата на Социалистите и демократите разпространи изявление, в което обеща пълно съдействие на разследването. Групата ще предложи да бъде спряно обсъждането в ЕП на въпроси, свързани с държави от Залива, особено по отношение на визовата политика и подготвяни посещения. Гръцката ПАСОК обяви, че изключва Ева Каили от партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай