Лошото и доброто ченге на Ципрас

Лошото и доброто ченге на Ципрас | StandartNews.com

Ще напусне ли Гърция еврозоната, или Атина и Брюксел ще намерят компромис в последния момент? В голяма степен изходът от кризата, в която затъна южната ни съседка, ще зависи и от рокадата в тима на Ципрас веднага след референдума миналата неделя. Безцеремонният финансов министър Янис Варуфакис хвърли оставка, а мястото му зае възпитаникът на Оксфорд Евклид Цакалотос. Дали това обаче ще помогне гръцката драма да не се превърне в трагедия?

Чаровният хулиган Янис Варуфакис има половин милион последователи в Туитър, виждат го с роля в "Умирай трудно 6"

Оставката на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис бе изненада за много избиратели след успеха на неговата партия на референдума в неделя. 54-годишният бивш министър изигра огромна роля в убеждаването на гражданите да гласуват с "не". Описван като харизматичен мъж и уважаван икономист и политик, Варуфакис се превърна в световна знаменитост, след като зае поста на топфинансист на Гърция. Изглежда обаче, че колегите му от еврозоната не го намират за толкова очарователен. Той многократно влезе в сблъсък с кредиторите по време на разговорите за гръцкия дълг, като за финал бе уведомен, че някои членове на еврогрупата биха предпочели отсъствието му от масата за преговори.

Оттеглянето на Варуфакис със сигурност натъжи тези, които гласуваха за него, давайки му повече гласове отколкото на всеки друг кандидат от СИРИЗА на парламентарните избори от 25 януари. В резултат на победата той веднага започна европейска обиколка, която го отведе до Лондон, Париж, Рим и Берлин. Гледката на обръснатата глава на атлетичния министър, който отказва да запаше ризата в панталоните си и да носи вратовръзка дори по време на посещението си на "Даунинг стрийт" 11, води само до едно - превръща се в любимец номер 1 на репортери, модни редактори и клюкарски рубрики. Дори германските медии, които са сред най-строгите критици на Янис, изглеждат впечатлени.

Тв водещата Мариета Сломка заявява, че "той е човек, който може да си представим да участва във филм като "Умирай трудно 6" ", а консервативният вестник "Ди Велт" публикува материал със заглавие "Какво прави Янис Варуфакис сексикона". В родната му Гърция заради него е измислена дори нова дума "Varoufitses", с която са наречени жените, които го идеализират. До момента харизматичният политик има 528 хил. последователи в Туитър, редица фен страници във Фейсбук и дори вдъхновява видеоиграта "Мъжът от СИРИЗА и Тройката".

Войнственият Варуфакис проявява неподчинение и неконформизъм още от много ранна възраст. Още от основното училище той решава, че ще изписва името си Янис на гръцки само с едно "н", в противоречие с правописните норми.

Роден в Атина, Янис е възпитаник на частното училище "Мораитис", което дава старт на много от членовете на политическия и икономическия елит на Гърция. Той израства в атинското предградие Палайо Фалиро в богато семейство с ясни леви убеждения. Относителните привилегии, които му носи семейството, не му дават да се превърне в либертариански марксист и да заяви, че Карл Маркс е бил отговорен за изграждането на гледната му точка за света още от детството. Варуфакис получава докторска степен от университета в Есекс, като след това той преподава там и в университета в Източна Англия.

Третата победа на Тачър през 1987 г. обаче идва твърде много за Янис, който не може да го понесе и започва да планира "бягството" си от Великобритания. Следващата му дестинация обаче не е родната Гърция, а Австралия, където преподава икономика в Сидни. Най-накрая през 2000 г. решава да се завърне в родината си, а през 2005 г. първата му съпруга и дъщеря му Ксения се установят за постоянно в Австралия, което оставя Варуфакис в шок. Малко след това той среща втората си съпруга и известна художничка Данаи Страту, с която са неразделни от тогава.

Преди да стане "звездата на СИРИЗА", Янис и Данаи прекарват няколко години в Тексас, където той отново преподава. Самият икономист признава, че решението му е било провокирано от множество смъртни заплахи, които е получавал заради това, че се осмелява да говори открито за скандалите в гръцките банки. Неговият колега в Университета в Тексас проф. Джеймс Гълбрайт го описва като брилянтен академик и популярен преподавател в Тексас. Въпреки че многократно през годините Варуфакис заявява, че "никога, никога, никога" няма да напусне академичните среди заради политика, това се случва. Няколко месеца по-късно той заявява, че по-скоро би напуснал политиката, отколкото да предаде убежденията си. И точно така се случва - оставката на харизматичния Янис е факт, а неговият наследник е описван като пълната му противоположност.

Джентълменът от Оксфорд Евклид Цакалотос говори по-добре английски отколкото гръцки, слави се с благ характер

Роден в Холандия, обучаван и възпитаван във Великобритания. Дори само това е достатъчно, за да погледне Брюксел по-благосклонно на новия финансов министър на Гърция Евклид Цакалотос.

55-годишният икономист има много общо с политическия елит на Уестминстър и по-малко с този на Гърция. До скоро възпитаникът на Оксфорд беше главен икономически говорител и сянка на своя предшественик Янис Варуфакис. В понеделник Цакалотос бе избран от премиера Алексис Ципрас да замени "лошото момче" на гръцкия кабинет заради твърде агресивния тон на Варуфакис в най-деликатния момент по време на преговорите с Брюксел.

Още в първите дни от заставането на Евклид на новия пост той успя да спечели уважението на финансистите от еврозоната, които смятат говоренето, маниерите и мисленето му за отличителни белези на един много по-сериозен играч. И все пак новият министър е доста противоречива фигура в Гърция. Произлизащ от богато семейство, Цакалотос и съпругата ми Хедър Гибсън притежават три къщи в Гърция и офис в Атина, което води до обвинения в лицемерие заради сблъсъка между начина му на живота и левите идеи, които проповядва. Някои гръцки вестници го описват като "ляв аристократ", докато други смятат, че обноските и възпитанието му са предимство, тъй като той говори "на един и същ език" с финансовите министри от по-развитите държави в ЕС.


Между 1973 г. и 1978 г. Евклид е възпитаник на частното училище "Сейнт Пол" в Лондон, където е учил и британският финансов министър Джордж Озбърн. Любимият учител на новия топфинансист на Гърция е бил Кейт Пери, който миналата година бе осъден за притежание на неприлични снимки на момчета и получи двугодишна условна присъда. По-късно в студентските си години в "Куинс Колидж" любимите му професори са двама марксисти, а в свободното си време Цакалотос се присъединява към студентските демонстрации срещу консервативното правителство на Маргарет Тачър - управление, което силно повлиява и на неговия предшественик Варуфакис.

След като се дипломира в специалност "Политика, философия и икономика", любима за по-голямата част от британските депутати, той защитава и магистърска степен в Университета в Съсекс, докторат в "Мансфийлд Колидж, Оксфорд и работи като изследовател и преподавател в Университета в Кент, където се запознава и със съпругата си. Подобно на Янис, Евклид също е уважаван в преподавателската си кариера, но докато първият е обичан заради харизматичността си, то вторият печели симпатиите на хората със своя благ характер. "Вратата му винаги бе отворена за всички студенти, които искат да обсъдят университетски проблеми, политически въпроси или просто за един нормален разговор", разказва негов колега.

През 1993 г. Евклид и жена му се местят в Атина, където той върви по пътя към професура по икономика, а половинката му става директор на Централната банка в Гърция. След като като студент е част от Комунистическата партия в Гърция, през 2012 г. той се присъединява към СИРИЗА и заема депутатско място. Описван като "мозъка на икономическите политики" на партията, Цакалотос е автор и съавтор на шест книги, последната, от които се стреми да развенчае причините за икономическите сътресения на Гърция.

Неоспоримо е обаче, че до момента от всички страни Цакалотос е приет повече от добре, особено в Брюксел, където изпъкна неговата дискретност и фактът, че той говори по-добре английски, отколкото родния си гръцки език. Дали обаче Евклид е човекът, който може да помогне за излизане от гръцката безизходица и да постигне споразумение с международните кредитори, предстои да видим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай