Лоши новини за Бил Гейтс

Какво се случи

Лоши новини за Бил Гейтс | StandartNews.com

Основателят на Oracle (ORCL) Лари Елисън се възползва от популярността на изкуствения интелект и в понеделник изпревари основателя на Microsoft (MSFT) Бил Гейтс и зае четвъртото място в индекса на милиардерите на Bloomberg, съобщава изданието, цитирано от ВВС.

Елисън вече е четвъртият най-богат човек в света със зашеметяващата нетна стойност от 129,8 млрд. долара, съобщи Bloomberg, предаде "Вести".

Той само за малко изпревари Гейтс, чиято нетна стойност - съобщава Bloomberg - в момента е 129,1 млрд. долара. За първи път Елисън е по-богат от Гейтс, който се нарежда на № 5 в списъка, съобщава изданието.

През 2014 г. Елисън обяви, че се оттегля от поста главен изпълнителен директор на Oracle, въпреки че не напусна компанията. След това той стана председател и главен технологичен директор на технологичната компания и натрупа по-голямата част от богатството си от дела си в нея.

Акциите на Oracle са поскъпнали с повече от 42% от началото на годината досега и в момента се търгуват за 116,50 долара при затварянето на пазара в понеделник. Според публикуваните във вторник отчети на компанията Oracle е реализирала рекордни приходи от 50 млрд. долара през финансовата 2023 г. Инфраструктурният бизнес и облачните услуги на компанията са довели до ръста, заяви главният изпълнителен директор Сафра Кац.

Oracle печели пари от изкуствения интелект, инвестирайки в конкурента на OpenAI - Cohere, който набра общо 270 млн. долара в кръг на финансиране миналата седмица, според доклади.

Елисън е най-големият акционер в Oracle и притежава приблизително 42,9% от акциите на компанията. 78-годишният Елисън притежава и 1,5% дял в Tesla.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай