Лоша прогноза за температурата на Земята

Планетата ни става все по-топло място

Лоша прогноза за температурата на Земята | StandartNews.com

Климатичните промени са факт, който става осезаем и все по-ясно започва да оказва пряко влияние върху живота ни.

Това вече е видимо и в България, където всяка година летата стават по-топли, а снегът на Коледа сякаш остава като някакъв далечен спомен.

Поредното доказателство за резките климатични промени, които се случват, идва от данните на американската Национална агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA). Според тях месец юли 2021 г. е бил най-горещият месец в историята на метеорологичните наблюдения.

Измерванията сочат, че комбинираната температура на повърхността на земята и над морската вода е била 0,93 градуса по Целзий над средното за XX век, което прави изминалия юли най-топлият от началото на метеорологичните измервания преди 142 г.

"Юли обичайно е най-топлият месец от годината, но юли 2021 г. бе най-топлият, регистриран някога", заяви д-р Ричард Спинрад, администратор на NOAA. "Този нов рекорд показва по какъв тревожен и разрушителен път на изменение на климата е поела планетата."

Агенцията установява, че ситуацията в Северното полукълбо е по-притеснителна, като там температурата на сушата е била с 1,54 градуса по-висока от средната и с 0,01 градуса повече от предишния измерен рекорд от 2012 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай