Лондон ревна срещу Брюксел: Отстъпете!

Преговорите между представителите на Великобритания и ЕС продължават и днес

Лондон ревна срещу Брюксел: Отстъпете! | StandartNews.com

Министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок повтори днес призивите на страната си към Европейския съюз да отстъпи от своите "прекомерни искания", за да може да бъде сключено споразумение за търговските отношения след Брекзит, предаде Ройтерс.

"Искаме тези преговори да приключат с положителен изход. Аз, разбира се, искам споразумение, мисля, че всички искат споразумение", каза Ханкок пред телевизия "Скай нюз". "За съжаление ЕС предяви някои прекомерни искания. Те не уважават резултата от референдума" (във Великобритания през 2016 г. за Брекзит), отбеляза той. Ханкок припомни, че спорните въпроси са риболовът и правилата за свободна конкуренция, и изрази увереност, че сделката е възможна, ако Брюксел отстъпи.

Преговорите между представителите на Великобритания и ЕС продължават и днес - крайният срок, определен от Европейския парламент (ЕП) за постигането на споразумение, съобщи ДПА.

Лидерите на политическите групи в ЕП заявиха, че ако има сделка до днес в полунощ, депутатите са в готовност за извънредно пленарно заседание, за да я ратифицират.

Крайните срокове в хода на кризата около Брекзит обаче не бяха спазени на няколко пъти и определената сега от ЕП дата може да бъде заменена с друга, отбелязва ДПА.

Лондон нееднократно е настоявал, че последната възможна дата е 31 декември 2020 г. Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, ще бъдат въведени търговски мита и митнически контрол и вероятно ще има хаос в трансграничния трафик. Има опасения и от евентуален недостиг на ключови стоки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай