Събота,

Лиз Тръс ли е? Съобщават новия премиер в Лондон

От: Иван Ангелов, колаж АП -
3104
Лиз Тръс ли е? Съобщават новия премиер в Лондон
A
A
A

Няколко часа остават до момента, в който ще бъде обявен следващият премиер на Великобритания. Очаква се това да бъде бившия външен министър Лиз Тръс.

Изборът стана в рамките на управляващата Консервативна партия. Сегашният премиер Борис Джонсън беше принуден да напусне председателския пост в партията през юли, след поредица от скандали. Така той загуби и премиерския пост.

До последния кръг вътрешни избори стигнаха Тръс и бившият финансов министър Риши Сунак. Смята се, че членовете на партията са избрали 47-годишната Тръс.

Тя обеща, че ако бъде избрана, ще вземе до една седмица мерки за справяне с нарастването на цената на живота, подхранвано от растящите сметки за енергия, дължащи се на войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

В изявление пред Би Би Си вчера обаче тя отказа да съобщи подробности за предстоящите си действия, като заяви, че би било неправилно да се обсъждат конкретни мерки, преди да бъде избрана на високия пост. Тръс обаче подчерта, че разбира мащаба на проблемите, пред които е изправена страната.

От юли насам, когато Борис Джонсън обяви намерението си да подаде оставка, правителството не успя да се справи с нарастващата инфлация, проблемите на пазара на труда и напрежението, на което е изложена националната здравна система.

По време на кампанията Тръс обеща да увеличи разходите за отбрана, да намали данъците и да увеличи енергийните доставки, но отказа да предостави подробности за това как ще отговори на кризата с разходите за живот.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com