Вторник,

Лиз Тръс каза как ще управлява Великобритания

От: Редакция -
2298
Лиз Тръс каза как ще управлява Великобритания
A
A
A

Във Великобритания външният министър Лиз Тръс стана следващ премиер на страната след преброяването на гласовете на членовете на управляващата Консервативна партия. Тя получи одобрението на 57,4% от тях срещу 42,6% за съперника ѝ – това беше бившият финансов министър Риши Сунак.

Какви бяха първите думи на новия премиер и какви са очакванията към нейното управление?

 

До изненада не се стигна. Фаворитът Лиз Тръс спечели, макар и не толкова убедително, колкото предвещаваха анкетите. Развълнуваният външен министър заяви, че за нея е чест да бъде лидер на Консервативната партия – най-великата в света, по нейните думи. Тя благодари на подкрепилите я, на достойните й съперници и най-вече финалиста Риши Сунак.

 

Специална благодарност тя отправи към напускащия премиер Борис Джонсън: "Борис, ти постигна Брекзит, ти срази Джеръми Корбин, извърши успешно масовото ваксиниране и се опълчи на Владимир Путин. Възхищават ти се от Киев до Карлайл (английски град до границата с Шотландия)", каза Тръс.

Лиз Тръс става премиер в изключително трудно време за Великобритания, но ето какво заяви тя по повод на очакванията към нея:

 

"Аз водих кампанията за лидерството като консерватор и ще управлявам като консерватор. Приятели мои, ние трябва да покажем, че ще изпълним обещаното през следващите две години. Ще изляза със смел план за съкращаване на данъците и възход на икономиката. Ще се заема с енергийната криза, като помогна с енергийните сметки на хората, но и като се справя със старите проблеми с енергийните доставки. Ще се заема с проблемите в националното здравеопазване."

 

За политическите наблюдатели обаче най-важният въпрос е дали Лиз Тръс ще успее да обедини силно разединената партия на торите. Тези, които я познават добре казват, че тя е много прагматичен и организиран човек, с всички качества да бъде премиер.

 

Критиците ѝ обаче не смятат, че Тръс разполага с необходимите качества и са разтревожени, обръщайки особено внимание на многото завои в политическата ѝ кариера: от член на Либералдемократическата партия до десен член на Консервативната партия; от човек, гласувал "за" оставане в ЕС в референдума за Брекзит до изявление по-късно, че "Брекзит е най-доброто нещо, случило се на страната", както и позицията ѝ на младини, че трябва да бъде съборена монархията.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com