Лично Шойгу ще разследва смъртта на 14 матроси

Пожар на дълбоководен апарат стана причина за гибелта на 14 матроси-военни специалисти

Лично Шойгу ще разследва смъртта на 14 матроси | StandartNews.com

Владимир Путин възложи на министъра на отбраната Сергей Шойгу да отлети за Североморск и на място лично да гарантира щателно разследване на причините за пожара на дълбоководния апарат на военноморския флот, предаде ТАСС.

Пожарът стана причина за гибелта на 14 матроси-военни специалисти. "Искам веднага да тръгнете за Североморск и лично да чуете докладите и да насочите комисията към безусловно изясняване на причините за тази трагедия, а след завръщането да ми докладвате лично", поръча Путин. Той изрази дълбоки съболезнования за гибелта на хората при пожара и поръча да бъде оказана цялата необходима помощ на семействата на загиналите.

Президентът отбеляза, че трагедията се е разиграла на необикновен научно-изследователски съд с високопрофесионален екипаж, като седем от 14-те жертви са капитани първи ранг, а двама са носители на високото държавно звание "Герой на Русия" и добави, че това е "голяма загуба на флота и за армията изобщо".

Шойгу информира днес държавния глава, че пожарът е възникнал в процеса на планови работи по изучаване на морското дъно в руски териториални води в Баренцово море на научно-изследователски дълбоководен апарат на Северния флот. Загиналите са се отровили от продукти на горенето.

Министърът отбеляза, че благодарение на решителните действия на екипажа пожарът е бил потушен и в момента се намира във военноморската база в Североморск, където се прави негов оглед и се търсят причините за случилото се.

Разследването е възложено на комисия начело с главнокомандващия военноморския флот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай