Либийският вътрешен министър оцеля в атентат

Двама от нападателите са арестувани

Либийският вътрешен министър оцеля в атентат | StandartNews.com

Вътрешният министър на Либия Фатхи Али Башага оцеля днес при опит да бъде убит на автомагистрала край столицата Триполи, съобщиха източници от обкръжението му, цитирани от "Франс прес".

Кортежът на 58-годишния Башага бил подложен на обстрел от брониран автомобил в Янзур, на десетина километра от Триполи. "Полицейският ескорт на министъра отвърна на огъня. Двама от нападателите са арестувани, третият е в болница. Министърът се чувства добре", разказа източник на "Франс прес".

Политикът се връщал от рутинно посещение до седалището на нова част от силите за сигурност, подчинена на министерството му.

Башага бе сочен от мнозина за вероятен временен премиер, но в крайна сметка по-рано този месец на поста бе назначен Абдел Хамид Дбейба.

Дбейба беше избран заедно с тричленен Временен президентски съвет в рамките на процедура под егидата на ООН. Новата изпълнителна власт ще управлява Либия до произвеждането на парламентарни избори в раздираната от война страна през декември.

Либия все още остава разедлена между враждуващи и въоръжени фракции въпреки договореното на 6 февруари под егидата на ООН временно правителство.

Въпреки съгласието, постигнато в Женева, не е ясно дали всички страни в конфликта в арабската страна, приемат договореностите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай