Лейбърист обвини големи вериги, че наемат източноевропейци

Лейбърист обвини големи вериги, че наемат източноевропейци | StandartNews.com

Лондон. Британската Лейбъристка партия започна спор с две от най-големите търговски вериги и ги обвини, че дават предпочитания на работници от Източна Европа пред британските граждани.

В реч в парламента по-късно днес се очаква министърът за имиграцията в сянка Крис Брайънт да обвини правителството в евтини трикове по въпросите на миграцията, съобщи БНР. Части от речта му обаче вече станаха достояние на медиите и предизвикаха гневната реакция на търговските вериги "TESCO" и "Next", които Брайънт обвинява в предпочитания към източноевропейците, които, по думите му, са по-изгодни за компаниите, тъй като са по-евтина работна ръка.

"TESCO" и "Next" от своя страна обвиниха депутата, че борави с данни, които не е проверил надлежно, и че ако са вземани на работа източноевропейци, то е защото местните хора не са проявили достатъчно голям интерес към временни работни места от такъв тип. Освен това "TESCO" и "Next" отричат обвиненията на Брайънт, че заобикалят законите, за да наемат по-евтина работна ръка.

Вследствие на отправените от компаниите критики Брайънт е оттеглил от доклада си твърденията за източноевропейците, съобщи по-късно Би Би Си.

Крис Брайънт критикува и кампанията на правителството с изпращането на товарни микробуси в Лондон с надписи, призоваващи нелегалните имигранти да си вървят у дома. Според него това са евтини трикове на властите, които са повече загрижени да си върнат загубените гласове от социалистическата партия, отколкото наистина да решат проблемите с емиграцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай