Вторник,

Летище от лед в Арктика

От: Мартина Суботинова -
Летище от лед в Арктика
A
A
A

Експерти от Московския държавен технически университет Бауман са разработили технология за промяна на структурата на леда, която може да се използва при изграждането на самолетни писти в Арктика.

Според ректора по икономика и иновации на университета Евгений Сторожук, в момента заедно с Министерството на отбраната се разглежда въпросът за военното приложение на това изобретение. Обсъжда се възможността за кацане на тежките военнотранспортни самолети Ил-76 на такива летища.

Сторожук каза, че покритие от специални химикали ще позволи на самолетите да кацат на лед. Според идеята на авторите, здравината на ледената покривка и наличието на пукнатини върху нея ще бъдат следени от сензори, разположени по цялата й дълбочина. Възможността за поддържане на ледената зона в случай на затопляне чрез добавяне на реагенти или замръзване също се обмисля.

По-рано спътникът Planet засне руската база в Арктика. Изображенията показват, че Русия е увеличила дължината на пистата на арктическото летище Нагурское от 2,5 километра на 3,5 километра.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички