Легализираха еднополовите бракове в Хавай

Легализираха еднополовите бракове в Хавай | StandartNews.com

Хонолулу. Сенатът на американския щат Хавай окончателно одобри закон, който да легализира еднополовите бракове със същите права като разнополовите, предадоха световните агенции. Законовата промяна бе одобрена от местните сенатори с мнозинство от 19 срещу четири гласа.

В резултат на това стотици поддръжници на новата мярка, събрали се в кулоарите и около законодателното събрание, избухнаха в аплодисменти. Предвижда се губернаторът демократ Нийл Абъркромби бързо да подпише закона, с което Хаваите ще станат 15-ият американски щат, в който браковете между гейове са законни.

"Искам да поздравя законодателите в Хаваите, които приеха закон за защита на равенството на брака", заяви американският президент Барак Обама. "С този вот Хавай се присъединява към нарастващия брой щати, които признават, че нашите хомосексуални братя и сестри трябва да бъдат третирани от закона по справедлив начин", добави той.

Миналата седмица Илинойс също легализира гей браковете, но законът няма да влезе в сила до юни 2014 година.

Хомосексуалистите досега можеха да сключат брачен съюз в 14 щата (включително в столицата Вашингтон). С Илинойс и Хаваите почти една трета от 50-те щата на САЩ признават еднополовите бракове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай