Петък,

Ледът на Гренландия се топи необратимо

От: Стандарт -
119
Ледът на Гренландия се топи необратимо
A
A
A

Ледената покривка на Гренландия се е стопила до точка, от която няма връщане, а усилията за забавяне на глобалното затопляне няма да спрат процеса според ново проучване на изследователи от университета в Охайо, съобщи Си Ен Ен.

„Ледената покривка сега е в това ново динамично състояние, при което дори и да се върнем към климат, подобен на този, който сме имали преди 20 или 30 години, пак щяхме доста бързо да губим маса“, казва Иън Хауат, участник в проучването и преподавател в университета в Охайо.

Ледниковата покривка на Гренландия изхвърля повече от 280 милиарда метрични тона топящ се лед в океана всяка година, което я прави най-големия участник в покачването на морското равнище в световен мащаб, казва Микалеа Кинг, водещ автор на изследването. Загубата на лед беше толкова голяма през последните години, казва тя, че предизвика измерима промяна в гравитационното поле над Гренландия.

Топенето на лед в Гренландия допринася за повишаване на морското равнище с повече от милиметър всяка година и това вероятно ще се влоши. Смята се, че нивата на морето ще се повишат с повече от метър до края на века, изтривайки плажовете и крайбрежните имоти.

Крайбрежните щати като Флорида и ниско разположените островни държави са особено уязвими. Повишаване само с метър на морското равнище може да постави големи площи от бреговата ивица под вода. Четиридесет процента от населението на САЩ пребивава в крайбрежните райони, които са уязвими от повишаване на морското равнище.

“Има много места, например във Флорида, където само един метър би покрил много съществуващи сухоземни площи”, казва Кинг.

Проучването установило също, че леденото одеяло на Гренландия се оттегля с бързи изблици, което води до внезапно и непредвидимо покачване на морското равнище, което затруднява подготовката за ефектите.

Изследването използва сателитни данни от 40 г. назад за измерване на промените в ледената покривка на Гренландия. Авторите установяват, че след 2000 г. ледовете на Гренландия намаляват толкова бързо, че снеговалежът не успява да навакса скоростта на топене на частите от ледника, изложени на по-топлите океански води.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички