Лавров: Не третират Русия на равна нога (ОБЗОР)

Лавров: Не третират Русия на равна нога (ОБЗОР) | StandartNews.com

Москва обеща да признае сепаратистките изборите в Донбас през ноември

Русия ще признае резултатите от изборите в Източна Украйна, които ще се състоят на 2 ноември, предаде Би Би Си. В интервю за в. "Известия" руският външен министър Сергей Лавров коментира, че изборите в Донецка и Луганска област ще бъдат важни за легитимирането на властите там. Контролираните от проруските бунтовници части от Донецка и Луганска област не участваха в парламентарните избори, които се състояха в края на миналата седмица в останалата част на Украйна. Киев призова Русия да се опита да повлияе на опълченците, така че те да не организират отделни избори в източната част на страната. "Разчитаме, че избирателите ще изразят волята си свободно и никой отвън няма да се опита да им попречи", коментира обаче Лавров. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Русия ще подкрепи изборите в Източна Украйна. В този случай основният фактор не е влиянието на Русия, а решението, взето от ръководството на тези републики, допълни той. В интервюто си Лавров коментира още и ситуацията в Украйна след изборите в неделя.

"За Русия е важно в Украйна да бъде издигната власт, която да се заеме с реалните проблеми на страната, а не с вътрешни борби", каза още в интервюто Лавров. По думите му в Украйна трябва да има власт, която да се занимава не с вътрешни борби и с "дърпане на страната на Запад или на Изток, а с реалните проблеми, стоящи пред държавата, която да мисли как да осигури единството на страната". Западът разширява НАТО "необмислено и безгранично", като гарантира сигурността единствено на членовете на алианса, вместо да даде на ОССЕ правото на осигурява безопасността на всички страни, каза още Лавров.

Той отбеляза, че предложението на Русия за сключване на Договор за европейска сигурност е било отхвърлено, както и идеята за разработване на концепция за Общо икономическо и хуманитарно пространство, премахване на препятствията пред свободното движение на хора и хармонизиране на процесите на интеграция в ЕС и в постсъветското пространство. Лавров подчерта, че по този начин Западът е взел курс, с който отказва равноправното сътрудничество с Русия.

Порошенко търси трети за коалиция

След обработката на 90,02% от протоколите от парламентарните избори в Украйна партията на премиера Арсений Яценюк продължава да води пред останалите политически сили, предаде Интерфакс. Партията на Яценюк "Народен фронт" има подкрепата на 22,16% от избирателите, следвана от "Блока на Петро Порошенко" с 21,77% от гласовете. Обединението "Самопомощ" получава 10,96%, "Опозиционният блок" - 9,35%, Радикалната партия - 7,46%, а "Баткивщина" - 5,7%. Останалите партии не са преодолели 5-процентната бариера за влизане в парламента. Междувременно президентът Петро Порошенко проведе преговори с кмета на Лвов Андрий Садовий, който е лидер на партията "Самопомощ". "Държавният глава работи по сформирането на силна демократична коалиция в парламента. За тази цел Петро Порошенко се срещна с Арсений Яценюк. Президентът се срещна и с Андрий Садовий. Преговорите продължават", съобщи във Фейсбук прессекретарят на президента Святослав Цеголко. "Народният фронт" на Яценюк вече обяви готовността си да сформира коалиция с президентската партия. Лидерът на "Самопомощ" Андрий Садовий заяви, че е некоректно да се обсъждат коалиционни договорености, докато не бъдат преброени всички гласове.

Путин пожела мир на украинците

Мир, сила и просперитет пожела днес на Украйна руският президент Владимир Путин в поздравление по случай 70-годишнината от освобождението на страната от нацизма, предаде РИА Новости.
"В годините на Великата отечествена война, в тежки, кървави битки за Украйна, в цялото си величие се е проявявала силата на духа и сплотеността на нашия мултинационален народ, смелостта и издръжливостта на освободителите, партизаните, тези в нелегалност и тружениците в тила" - предава пресслужбата на Кремъл думите на президента. Той специално се обърна към украинските ветерани, като им пожела здраве и благополучие.

Западът пред рецесия заради санкциите

Западът ще се окаже на две крачки от икономическа рецесия, ако опитите за натиск чрез санкции срещу Русия продължат. Това предупреди един от най-известните световни финансови анализатори - американецът от египетски произход Мохамед ел-Ериан, в Института за световна икономика "Питърсън" във Вашингтон.

Сегашната ситуация в Украйна експертът оценява като тройна загуба. На първо място това е загуба за Украйна, тъй като случващото се там подкопава перспективите за икономическо развитие на страната, посочва експертът. В същото време това е загуба за Русия, продължава Ел-Ериан. Той счита, че Москва сама е поставила Запада в положение, в което не му остава нищо друго, освен да въведе санкции. Едно е обаче това да са санкции на първо и второ ниво - насочени срещу физически лица и отделни компании, а друго - когато става въпрос за санкции от трето ниво - секторни, насочени към енергетиката и финансите, казва анализаторът. "Това може да причини главоболие на Русия. Достатъчно е да се види какво става с обменния курс на рублата, за да се разбере с какви трудности се сблъсква руската икономика". "За Запада обаче това също е загуба, подчертава Ел-Ериан. Защото само на един или два рунда санкции и контрасанкции делят Запада от изпадане в рецесия.

Рублата с рекорден спад

Рублата продължи да поевтинява, като достигна нов рекорден минимум спрямо еврото и долара на фона на кризата в Украйна, икономическите санкции срещу Москва и поевтиняването на петрола, предаде АФП. Курсът на еврото спрямо рублата постави нов рекорд, превишавайки символичния праг от 54 рубли, след като в петък премина прага от 53 рубли. Към 9,40 българско време днес стойността на еврото бе с 33 копейки по-висока спрямо равнището на закриване на търговията в понеделник и достигна 54,0040 рубли. Доларът прибави 19 копейки и достигна 42,47 рубли.

От началото на октомври рублата почти всеки ден поевтинява рекордно спрямо долара и еврото, което е последица от западните санкции, отблъскващи чуждестранните инвеститори от Русия. В петък руската централна банка ще заседава, за да определи равнището на основната си лихва, което в момента е 8 процента. Понижаването на рублата, освен че подхранва инфлацията (която вече прехвърли 8 процента) и засяга потреблението на домакинствата, струва скъпо на властите. Централната банка харчи милиарди долари при интервенции в подкрепа на руската валута. РЦБ е продала на валутния пазар близо 2,5 млрд. долара на 24 октомври, съобщи на сайта си самият регулатор, цитиран от ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай