Кючюк: Трагедията в Солинген заслужава повече гласност, а виновниците – справедливи наказания

Евродепутатът призова за разкриване на случая със смъртта на 4-членно българско семейство

Кючюк: Трагедията в Солинген заслужава повече гласност, а виновниците – справедливи наказания | StandartNews.com

„Трагедията в Солинген заслужава повече гласност, виновниците – справедливи наказания! Не може да поставяме под никаква сянка случващото се в Солинген и престъпленията не могат да бъдат по никакъв начин оставени неразкрити! Поставям този въпрос тук, за да има справедливост към жертвите на това деяние, което е извършено в Солинген и към общността, която очаква такава справедливост“. Това заяви евродепутатът Илхан Кючюк пред ЕП.

Припомняме, че българско семейство с две деца загина при умишлен палеж в жилищна сграда. За престъпление беше задържан 39-годишен мъж. Той е бивш наемател в сграда, разположена в близост до запалената, но бил изгонен заради просрочени задължения за наем. Като евентуален мотив за престъплението се разглежда отмъщение.

Лидерът на европейските либерали изрази притеснениe относно настояването за саниране на сградата, както и опити тя да бъде премахната, преди да е приключило разследването. По думите му това поражда някои съмнения и поставя под въпрос обективността на разследването.

„Четирима български граждани бяха запалени! Аз и мои колеги участвахме в протестно шествие и то беше мирно. В него участваха различни граждани и много от тях всъщност бяха германци и призивът на този протест беше: „НЕ ИСКАМЕ ОМРАЗА!“. Имаше и друг - за това извършителите на престъплението да бъдат разкрити! И това го дължим като европейско гражданско общество“, категоричен бе Кючюк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай