Неделя,

Кустурица: Имало е геноцид срещу сърби, светът не признава

От: Стандарт, снимка "Политика" -
351
Кустурица: Имало е геноцид срещу сърби, светът не признава
A
A
A

През ХХ век в Европа е имало три големи геноцида, но светът признава само престъпления срещу евреи и арменци. Това мнение изрази сръбският филмов режисьор и музикант Емир Кустурица. Той призова сънародниците си заедно да докажат на света, че сърбите са жертви на всички войни от миналия век, пише белградската „Политика“, цитирана от focus-news.net.

„Имаше кланета на евреи, сърби и арменци. Евреите доказаха геноцида, извършен срещу тях, арменците успяха в това в повечето страни по света. А сърбите, над които бе извършен геноцид в Ясеновац, Градина, Ядовна, Стари Брод, не получиха потвърждение за случилото се. Ще можем ли най-накрая да започнем обща добре планирана акция, за да предоставим на света доказателство, че сърбите са жертви на всички войни от миналия век? Сега или никога!“- каза Емир Кустурица.

Режисьорът също така определи напускащия върховен представител за Босна и Херцеговина (БиХ) Валентин Инцко като „бледо копие“ на генерал Оскар Потиорек, генерал-губернатор на БиХ по време на австро-унгарската епоха. Кустурица отбеляза, че австрийският дипломат никога не си е взел поука от грешките на своя предшественик, който пише на Виена през 1913 г., че „е необходимо да се използва апатията на сръбското село, да се обърне Загреб срещу Белград, а хърватската и мюсюлманската интелигенция срещу сърбите“ (това писмо е публикувано за първи път през 2014 г. от института „Андрич“, основан от Емир Кустурица).

„Не трябва да се забравя, че намесата на Инцко в правната система на БиХ, забраната му за коментиране и провеждане на научни изследвания за престъпленията в Сребреница бяха публикувани на 23 юли, точно в деня, когато Австро-Унгария изпрати ултиматум до Сърбия през 1914 г.

Пет дни по-късно Австро-Унгария обявява война на Сърбия, като по този начин започва Първата световна война. Най-вероятно Инцко няма да започне нова война, но няма съмнение, че действията му имат подобна функция“, подчерта Кустурица.

На 23 юли 2021 г. върховният представител за Босна и Херцеговина (БиХ) Валентин Инцко, чийто мандат изтича на 31 юли, с указ въведе наказателна отговорност за „отричане на геноцида и прославяне на военни престъпници“.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички