Куриозен гаф. Великобритания заяви претенции към руски територии

Английската външна министърка объркала региони в Украйна и Русия

Куриозен гаф. Великобритания заяви претенции към руски територии | StandartNews.com

Дипломатически гаф допуснала външната министърка на Великобритания Лиз Тръс, след като по време на визитата си в Москва предявила претенции към суверенитета на две области, намиращи се на територията на Русия.

Става въпрос за Ростовска и Вороженка облас в южната част на Русия, които не са обект на международни спорове. Тръс обаче се объркала като помислиа, че те се намират в Украйна.

До недоразумението се стигнало след като  руският външен министър Сергей Лавров е попитал гостуващата си британска колежка Тръс дали тя признава руския суверенитет над Ростовска и Вороженка област - където Русия е увеличила военните си сили, съобщи Ройтерс. Тръс отговорила, че Великобритания никога няма да признае такова нещо.

Наложило се тя да бъде поправена от британския посланик. След това, в интервю за руския вестник - РБК, британската външна министърка казала, че погрешно е помислила, че руският ѝ колега говори за Донецка и Луганска област в Украйна, части от които са под контрола на проруски сепаратисти.

На съвместната си пресконференция с Тръс Лавров я обвини, че се е държала демонстративно и отказвала да го изслуша по време на срещата, която подчертала пропастта между позициите на двете страни за кризата около Украйна. Руският външен министър допълни, че неговата среща с британската му колежка е била като разговор с глухоням.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай