Кучешки лай провалил операцията в Йемен

Люк Сомърс

Кучешки лай провалил операцията в Йемен | StandartNews.com

Кучешки лай е провалил операцията на 40-те командоси на САЩ за спасяване на американския фотожурналист Люк Сомърс и южноафриканския учител Пиер Корки, които бяха заложници на "Ал Кайда" в Йемен. Вестник "Уолстрийт джърнъл" разказва как командосите ходили пеша десет километра по планински терен, за да достигнат селището, където били пленниците. Те са се намирали само на около 100 метра от скривалището на терористите, когато екстремистите чули как лае куче. Това ги накарало да застрелят двамата заложници.

Спасителната мисия била разпоредена от президента на САЩ Барак Обама. "Имаше необорими основания да се предполага, че животът на Сомърс е в непосредствена опасност", каза американският министър на отбраната Чък Хейгъл след операцията.

33-годишният фоторепортер Люк Сомърс бе отвлечен от оживена улица в йеменската столица Сана през септември 2013 г. и оттогава бе в ръцете на терористичната групировка. В началото на миналата седмица бе разпространен видеоклип, в който Сомърс заявява, че животът му е в опасност и моли за помощ. При операцията по спасяването му са загинали най-малко 13 души, предаде Ройтерс.

Сред загиналите са жена и десетгодишно дете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай