Круз и Кейсик в завера срещу Тръмп

Круз и Кейсик в завера срещу Тръмп | StandartNews.com

Завера срещу Доналд Тръмп спретнаха съперниците му за номинацията за президент на САЩ от Републиканската партия. Тед Круз и Джон Кейсик обявиха, че се разбрали да не си пречат в някои предстоящи първични избори, за да го спрат да спечели номинацията, съобщи Ройтерс.

Водачите на кампанията на Круз заявиха, че ще съсредоточат усилията на сенатора от Тексас за вота в Индиана и ще дадат възможност на губернатора на Охайо Кейсик да победи в Орегон и Ню Мексико. На свой ред Кейсик се съгласил да не се бори за Индиана и да прехвърли подкрепата за себе си за Круз. Изборите в Индиана са на 3 май, в Орегон - на 17, а в Ню Мексико - на 23. Досега Тръмп е спечелил най-много първични избори, но има дълъг път, преди да си осигури необходимите 1237 делегати, за да получи номинацията на партията. Круз и Кейсик вярват, че решението им да си отстъпят един на друг щати, където съперникът има по-големи шансове, ще попречи на Тръмп да спечели подкрепата на още делегати. Някои от републиканците, които не желаят милиардерът да е техният кандидат, от седмици призовават за подобно споразумение. Въпросът е дали сега, когато то вече е факт, не е твърде късно, коментира агенцията. Ако нито един кандидат не получи достатъчно подкрепа, за да бъде директно посочен на заседанието на партията през юли, мнозина делегати ще могат да променят гласовете си при последващо гласуване.

Тръмп веднага реагира на заверата в типичния си стил в своя профил в Туитър: "Леле, току-що научих, че Лъжливия Тед (така той нарича Круз) и Кейсик заговорничат, за да ми попречат да получа номинацията на републиканците. ОТЧАЯНИЕ!". Милиардерът често се оплаква, че процедурата по номиниране е "нагласена" и работи срещу него, защото членовете на партийната върхушка не го одобряват. На свой ред републиканците коментират, че правилата са ясни от много дълго време.

Тази сделка представлява поразително отстъпление за Круз, който по-рано отхвърляше призивите на някои републикански лидери, включително хора от щаба на Кейсик, както и на републиканския кандидат-президент от 2012 г. Мит Ромни, за подялба на щати с цел да бъде затруднен Тръмп, отбелязва в. "Ню Йорк Таймс", Тя също така показва значителна промяна в тона на щаба на Круз по отношение на Кейсик, когото сътрудници на сенатора от Тексас определяха като кандидат, който само отклонява гласове, изтъква вестникът. Новината за сделката идва в момент, когато Тръмп се готви за още една седмица на убедителни победи. Магнатът е сочен като фаворит за спечелване на гласуванията в 5 източни щата днес, посочва в. "Вашингтон Поуст".

Ако договорката успее, може да облагодетелства както Круз, така и Кейсик. В момента кампанията на сенатора от Тексас се гради около идеята, че той може да спечели номинацията на партията при второ или трето гласуване на конгреса през юли, след като делегатите, обвързани с Тръмп при първото, станат свободни да подкрепят когото си искат. Надеждата на Кейсик е, че нито Тръмп, нито Круз няма да съберат достатъчна подкрепа и делегатите ще определят именно него като най-избираемия кандидат, коментира в. "Уолстрийт Джърнъл".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай