Кристалина с голяма новина за Украйна

Какво се чака до седмици

Кристалина с голяма новина за Украйна | StandartNews.com

Програма на Международния валутен фонд в подкрепа на Украйна ще бъде факт до седмици, заяви управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева.

Според Георгиева Украйна отговаря на изискванията, касаещи фискална политика, управление, борба с корупцията и стабилност на финансовия сектор.

"Това е страна, в която институциите работят. Където се плащат пенсии. Където социалните услуги работят. Където правителството има силен интерес да продължи с реформите, въпреки че падат бомби", заяви Кристалина Георгиева, предаде БНР.

Програмата би дошла в решаващ момент за Украйна, тъй като първата годишнина от руската инвазия е в петък следващата седмица. Изчисленията на Международния валутен фонд показват, че страната ще има нужда от допълнителна финансова подкрепа на стойност 40 милиарда долара тази година, дори имайки предвид, че украинската икономика би трябвало да отчете растеж, след като се сви с 30 процента през миналата година.  

Освен че подкрепата на МВФ ще подкрепи украинската икономика по време на конфликта, по думите на Георгиева, реформите ще затвърдят усилията на Киев по присъединяването към Европейския съюз.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай