Понеделник,

Кремъл се произнесе за газа. Най-тежкото условие

От: СТАНДАРТ -
6565
Кремъл се произнесе за газа. Най-тежкото условие
A
A
A

Най-тежко условие за газа постави Русия. Кремъл обяви, че ще пусне отново газа по най-големия тръбопровод за Европа – „Северен поток“, само ако санкциите срещу Москва за военната ѝ агресия в Украйна бъдат вдигнати. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник, цитиран от „Интерфакс“.

Песков беше попитан дали е възможно да се каже, че въпросът с изпомпването на газ по "Северен поток" зависи изцяло от санкциите и че доставките ще бъдат възобновени, ако наказателните мерки бъдат отменени или облекчени. "Разбира се. Същите санкции, които не позволяват обслужването на турбините и тяхното преместване без съответните правни гаранции и които не позволяват тези правни гаранции - именно тези санкции, въведени от западните държави, доведоха ситуацията до това, което виждаме сега", отвърна той.

„Проблемите при изпомпването на газ възникнаха поради санкциите, наложени срещу нашата страна и срещу редица компании от западните държави, включително Германия и Великобритания. Няма други причини, които да доведат до проблеми с изпомпването", каза той пред репортери.

На 31 август „Газпром“ спря количествата синьо гориво към Германия (а по този начин и към Европа) по „Северен поток“ заради нуждата от ремонт на единствения му работещ газов компресор. Спирането трябваше да продължи 3 дни, но на 2 септември руският енергиен гигант обяви, че тръбопроводът няма да функционира за неопределено време. Обявената причина беше теч на масло в станция „Портовая“.

По „Северен поток“ така или иначе течеше едва газ на едва 20% от капацитета след двойно намаляване на количествата от страна на Москва преди месеци. Тогава цитираната причина пак беше повреда в турбини на Siemens Energy. Те бяха ремонтирани в Канада и страната дори ги освободи от санкции и ги върна в Европа, но Кремъл отказа да пусне по-голям поток на синьото гориво.

Говорителят на Владимир Путин обяви днес, че само един газов компресор от „Северен поток“ остава в експлоатация, но „той се поврежда, възникват аварии и това води до спиране на изпомпването“. "Като се има предвид, че санкциите продължават да действат, като се има предвид, че те внасят абсолютна бъркотия – правна и практическа – в поддръжката на всички възли и турбини, засега можем да се надяваме за този единствен агрегат, че по някакъв начин ще бъде възможно да го приведем в ред", продължи представителят на Кремъл. Той подчерта, че поради санкциите цялата работа на тръбопровода "се основава на един блок, който се нуждае от сериозна поддръжка". Новината за спирането на "Северен поток" за неопределено време качи цената на газа с 30%.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com