Кремъл с остро предупреждение към ЮАР заради Путин

Руският президент е поканен в Йоханесбург за срещата на върха на страните от БРИКС

Кремъл с остро предупреждение към ЮАР заради Путин | StandartNews.com

Русия е предупредила Южноафриканската република (ЮАР), че арестът на Владимир Путин би бил равносилен на "обявяване на война", предаде ДПА, като се позова на писмено изявление, публикувано снощи от южноафриканския президент Сирил Рамапоса.

"Русия даде ясно да се разбере, че арестът на действащия ѝ президент ще бъде равносилен на обявяване на война", пише Рамапоса в своето изявление, адресирано до Върховния съд в северната южноафриканска провинция Гаутенг. Следователно ЮАР има "очевидни проблеми с изпълнението на искането за арест и екстрадиция на президента Путин", пише още той.

Руският лидер е поканен в Йоханесбург за срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) от 22 до 24 август въпреки международната заповед за неговия арест.

ЮАР е изправена пред нарастващ международен натиск да потвърди, че ще изпълни заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС), ако Путин присъства срещата на върха, отбелязва ДПА. РЮА е подписала устава на МНС, но досега не е казала ясно как възнамерява да действа.

Съдът в Хага издаде заповедта за арест на Путин през март, като го обвини в предполагаеми военни престъпления в Украйна.

Рамапоса заяви, че не може да оправдае пред южноафриканския народ "поемането на риска от война с Русия". Напротив, той се ангажира да "защити националния суверенитет, мира и сигурността" на държавата си.

Поради това ЮАР е подала молба до МНС за освобождаване от задължението да арестува Путин.

ЮАР беше подложена на критики през 2015 г., когато отказа да арестува тогавашния судански президент Омар Башир и да го предаде на МНС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай