Кремъл: Ако Г-7 ни поканят, ще го обсъдим

Форматът Г-20 върши повече работа, заяви говорителят на Путин

Кремъл: Ако Г-7 ни поканят, ще го обсъдим | StandartNews.com

Русия ще обсъди евентуална покана да се присъедини към следващата среща на върха на държавите от Г-7. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че смята да покани руския си колега Владимир Путин догодина, когато Г-7 ще се събере в САЩ. Евентуалното завръщане на Москва в клуба на най-могъщите държави се очертава да бъде една от горещите теми на сегашната среща на върха, която започна в събота във френския град Биариц. За проведените разговори по този въпрос потвърди японското агенство Kyodo.

"Присъединяването отново към Г-7 не е самоцел на Русия, но ако постъпи такова предложение, то ще бъде обсъдено. Президентът Путин вече е коментирал този въпрос на пресконференция", добави Песков, предаде РИА Новости.

Според него много въпроси се решават по-ефективно във срещите на върха във формат Г-20. Песков добави, че Путин не отказва да общува с други лидери във всякакви формати. Русия беше отлъчена от Голямата седморка след като анексира Крим през 2014 г.

По-рано се появи версия, че Москва ще постави като условие за връщане на формата Г-8 да се свалят западните санкции срещу Русия.

На практика днешният форум на Г-7 включва повече от седем страни, защото освен лидерите на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония и Канада, в заседанията присъстват като гости и представители на Австралия, Индия, Чили и ЮАР.

10:00

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е възможно да покани Русия да се присъедини към следващата среща на Г-7 догодина, когато той ще бъде домакин на форума, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

ЕС против безусловното връщане на Русия в Г-7


На работна закуска с британския премиер Борис Джонсън преди началото на днешните дискусии в Биариц Тръмп посочи, че мисли да покани руския президент Владимир Путин. Русия беше член на т. нар. Г-8, но беше отстранена през 2014 година след руската инвазия в Украйна.
Тръмп потвърди, че лидерите на страните от Г-7, събрани в Биариц, са обсъждали завръщането на Русия в групата, но не знае дали тя ще се върне. 

Тръмп предлага Г-7 да стане Г-8 с Русия, Макрон го приема за сведение


Европейските страни настояват Русия първо да изпълни Минските споразумения, преди да й бъде позволено да се върне. Тръмп не посочи според какви критерии възнамерява да покани отново Русия, отбелязва АП.

По-рано Русия заяви, че не би се върнала в Г-7, ако западните санкции спрямо нея останат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай