Кремъл: Целта на Panama Papers е Русия

Кремъл: Целта на Panama Papers е Русия | StandartNews.com

Русия и нейният държавен глава Владимир Путин са основните цели на разкритията „Панама пейпърс" (#PanamaPapers). Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Путин, Русия, нашата държава, нашата стабилност и предстоящите избори са основна цел, най-вече за дестабилизиране на ситуацията", каза той. Парламентарните избори в Русия са тази есен. Въпреки това говорителят беше категоричен, че работата в тази насока е „неефективна" и е малко вероятно да има негативно влияние заради своето ниско качество. Той също така посочи, че в тези разкрития няма нищо ново и конкретно срещу руския държавен глава, като според него разследващите журналисти, които са работили по разследването, са получили помощ от бивши кадри на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ).

В публикуваната информация няма „нищо конкретно, нищо ново, липсват детайли, всичко останало се състои от аргументи и спекулации", заяви Песков. Според говорителя на Кремъл авторите на разследването също така са си измисляли и са фалшифицирали информация за обкръжението на Путин. По тази причина в администрацията на президента по никакъв начин не виждат необходимост да отговарят на такива публикации. Песков заяви още, че Путин има много приятели по света и в Русия и в това число влиза и споменатият в разследването музикант Сергей Ролдугин. Неговото име изплува в разследването, според което той е направил милиони от съмнителни сделки.

„И Ролдугин, и много други хора от най-различни сфери и занимания, продължават да остават приятели на Путин", посочи той. От Кремъл също така си обясняват този вид публикации срещу държавния глава с високите нива на „путинофобия", посочи още Песков. Той също така свърза и излизането на подобен вид информация с необходимостта да се омаловажат позитивите от успехите на Русия в Сирия.

„Спомняте си ситуацията с Палмира - стратегическият обрат на ситуацията в Сирия при поддръжката на Русия е очевиден успех. Той фигурираше информационно малко (в чуждестранната преса – бел. ТАСС), има определена тенденция на заглушаване", допълни Песков. В неделя Международният консорциум по разследваща журналистика, базиран във Вашингтон, публикува 11,5 млн. документи с данни за офшорни сметки на редица настоящи и бивши лидери, припомня БГНЕС.

Публикациите се основават на изтекла информация на панамската компания „Мосак Фонсека",която осигурява правна помощ при регистрацията на фирми в офшорни зони. Изтеклите документи съдържат информация и материали за бившия египетски президент Хосни Мубарак, бившия либийски лидер Муамар Кадафи, сирийския президент Башар Асад, украинския президент Петро Порошенко и много други. По време на своята пресконференция Песков също така посочи, че ситуацията в Нагорни Карабах създава сериозни притеснение в Кремъл, като Русия призовава Армения и Азербайджан да се върнат към режима на прекратяване на огъня. „Знаете, че се предприемат енергични усилия, както по линията Русия – Ераван – Баку, така и по линията на съответните международни организации", посочи той.

Междувременно говорителката на Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) Светлана Олифира каза в ефира на украинската ТВ24, че правоохранителният орган няма да разследва офшорните сметки на президента Петро Порошенко.
„Действащият президент на Украйна не е обект на разследване от НАБУ. Има отделна процедура за импийчмънт, описана в конституцията", каза Олифира. Тя подчерта, че НАБУ няма право да извършва разследвания срещу действащия държавен глава на Украйна, предаде "Фокус".

По-рано президентът Франсоа Оланд обеща изтичането на документи, разкриващи офшорните действия на заможни хора, да доведе до правни преследвания във Франция, предаде AFP.
„Всичките разкрита информация ще доведе до разследвания на данъчните власти и правни процедури", каза Оланд. Той благодари на „разобличителите" за това, че са оповестили т. нар. „документи от Панама".
„Добра новина е, че ние сме запознати с тези разкрития, защото това ще донесе данъчни приходи от укрилите ги", допълни той.

Изтичането на информация „Панамски документи", разкриващо офшорните компании на редица световни политици и известни личности, е „престъпление и нападение срещу Панама" според правната компания „Мосак Фонсека", замесена в случая.
„Това е престъпление", заяви Рамон Фонсека, един от основателите на базираната в Панама Компания. „Това е нападение срещу Панама, защото някои държави не желаят да сме толкова конкурентноспособни в привличането на клиенти", добави той.
Масивното изтичане на информация от фирмата доведе до публикуването в световните медии на финансовите детайли и на финансовите измами на редица световни политици и известни лица, които са се ползвали от услугите ѝ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай