Четвъртък,

Край на захарта в турските сладкиши

От: Мартина Суботинова -
4476
Край на захарта в турските сладкиши
A
A
A

Министерството на здравеопазването на Турция публикува „Ръководство за намаляване на захарта“. Изданието ще послужи като насока за индустрията за постепенно намаляване на количеството захар в шоколада, бонбоните, вафлите, сладките сосове, зърнените закуски и безалкохолните напитки с 10% до 2025 г.

„Храненето играе роля както при затлъстяването, така и при други неинфекциозни заболявания. Научните изследвания показват, че прекомерната консумация на захар и храни с добавена захар може да причини сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, диабет и метаболитни проблеми и се препоръчва намаляване на консумацията на захар“, казва Фатих Кара, ръководител на Главната дирекция на общественото здраве към Министерството на здравеопазването.

Кара посочи проучване от 2017 г., проведено в Турция, което показва, че честотата на затлъстяването е 31,5% при хора на възраст над 15 години и дава процент на "неактивното" население - тези със заседнал начин на живот с малко или никакво физическо натоварване - от 42,4%. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва ограничение от 5 до 10 чаени лъжички захар на ден и настоява да се намали приема на свободните захари под 10% от физическите калории, което се равнява на 50 грама захар на ден.

Ръководството включва препоръки за намаляване на количеството захар в пакетираните продукти, както и използването ѝ в ресторанти, кафенета и други заведения за хранене. Заместник-директорът на TGDF Ринт Акюз заяви, че по-рано са си сътрудничили със здравното министерство за намаляване на приема на сол и следващата им стъпка е доброволно намаляване на захарта в хранителните продукти.

„Това е нещо, което се нуждае от значителни инвестиции в научни изследвания, развитие и иновации. Ние даваме приоритет на общественото здраве и вярваме в спирането на прекомерната консумация, която протича паралелно със заседналия начин на живот“, каза Акюз.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички