Неделя,

Край на изборния ден в Турция, до минути се чакат първите резултати

От: Иван Ангелов, сн. Туитър -
1821
Край на изборния ден в Турция, до минути се чакат първите резултати
A
A
A

Гласуването на изборите в Турция приключи. Днес в страната се състояха президентски и парламентарни избори.

Избирателните секции във всички 81 окръга в страната бяха затворени в 17:00 ч.

След 18.00 ч. се очаква да бъдат обявени първите резултати от изборите, предаде БТА.

Като цяло изборният ден премина спокойно.

Кандидатът за президент трябва да получи повече от 50 процента от гласовете, за да спечели на първия тур на 14 май. В противен случай се насрочва втори тур (на 28 май) между двамата кандидати, които са получили най-голяма подкрепа. Кандидатът, който получи мнозинство от гласовете на втория тур, се избира за президент на Турция за срок от пет години.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пожела изборите да бъдат благополучни за всички и за турската демокрация, след като подаде гласа си днес в средното училище "Саффет Чеби", което се намира в района Юскюдар на азиатския бряг на Истанбул.

След като отбеляза предпочитанията си в тъмната стаичка за гласуване, Ердоган пусна бюлетината в изборната урна и се разписа в протоколния лист.

"Нека изборите бъдат благополучни за всички, за турската демокрация", пожела президентът, след като гласува.

В кратко изявление, което направи пред репортерите, Ердоган открои значението на днешните избори за турската демокрация.

“Според данните, които получих от вътрешния министър (Сюлейман Сойлу), вотът преминава спокойно и без проблеми в цялата страна. Вярвам, че така ще бъде до края на изборния ден. Разбира се, много е важен вотът и на гражданите, които гласуват в поразените от разрушителните земетресения райони. Научих, че и там избирателите гласуват спокойно, нека да не се безпокоят. Изборите са от голяма важност за нашата страна, за демокрацията, за нейното бъдеще. Нека избирателите не се безпокоят за сигурността на вота. Използвам случая да поздравя всички служители, които обслужват избирателните секции”, заяви той.

След гласуването Ердоган отново побеседва с хора в двора на училището, където подаде гласа си, които се надпреварваха да се ръкуват и да се снимат с него.

Голям брой журналисти от страната и чужбина следят изборите в Турция.

Над 600 хиляди полицаи са мобилизирани за охраната на изборите в цялата страна.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com