Край! Италия се изтръгна от капана на Москва

Какво обяви министърът на околната среда и енергийната сигурност Джилберто Пичето-Фратин

Край! Италия се изтръгна от капана на Москва | StandartNews.com

Италия намали дела на доставките на газ от Русия от 40% от общото количество за страната до малко над 10%, каза министърът на околната среда и енергийната сигурност Джилберто Пичето-Фратин в интервю за "Кориере дела Сера".

"Ние всъщност преодоляхме зависимостта си от Москва", каза той. Според Пикето-Фратин това е постигнато чрез увеличаване на покупките на газ от Азербайджан, Алжир и Либия, уточнява БГНЕС.

Той добави, че гарантът за доставките на газ ще бъде получаването на втечнен газ от терминали, което позволява да се купува синьо гориво на най-добрата цена в света. В същото време италианският министър подчерта, че страната ще изчака развитието на алтернативни енергийни източници и ядрена енергия от четвърто поколение.

Италия възнамерява да пусне в експлоатация два офшорни терминала за регазификация в Тоскана Пиомбино и Равена преди лятото, които ще обработват 10 млрд. кубически метра газ годишно. По този начин се планира да се попълни обемът газ, който страната внесе от Русия през 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай