Край! Историческо решение в Гърция

Хората, които са били невидими, най-накрая ще станат видими около нас, заяви Мицотакис

Край! Историческо решение в Гърция | StandartNews.com

Гърция стана първата страна с преобладаващо православно християнско население, която узакони еднополовите бракове. След гласуването в четвъртък еднополовите двойки вече ще могат законно да осиновяват деца.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че новият закон "смело ще премахне едно сериозно неравенство". Законопроектът се нуждаеше от обикновено мнозинство, за да премине през парламента.

Мицотакис се застъпи за законопроекта, но се нуждаеше от подкрепата на опозиционните партии, за да го прокара, тъй като десетки депутати от неговата дясноцентристка управляваща партия се противопоставиха.

"Хората, които са били невидими, най-накрая ще станат видими около нас, а заедно с тях и много деца най-накрая ще намерят полагащото им се място. Реформата прави живота на нашите съграждани по-добър, без да отнема нищо от живота на мнозина", заяви премиерът пред парламента по време на дебата преди гласуването, предаде Нова.

Гласуването беше приветствано като историческо от ЛГБТ организациите в Гърция. Петнадесет от 27-те членки на Европейския съюз вече са узаконили еднополовите бракове. Те са разрешени в 35 държави по света.

Досега Гърция изоставаше от европейските си съседи, до голяма степен поради съпротивата на църквата. Но сега тя е първата страна в Югоизточна Европа, в която се въвежда равенство между браковете.

Законодателството обаче раздели държавата, като ожесточената съпротива се води от влиятелната Гръцка православна църква. Поддръжниците ѝ проведоха митинги на площад "Синтагма" в Атина в четвъртък. Мнозина издигнаха знамена, държаха кръстове, четоха молитви и пееха откъси от Библията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай