Кралят на Испания абдикира от трона (ОБЗОР)

Кралят на Испания абдикира от трона (ОБЗОР) | StandartNews.com

Принц Фелипе ще е новият монарх на страната
Хуан Карлос дава път на младото поколение

Испанският крал Хуан Карлос абдикира в полза на сина си принц Фелипе, обяви премиерът на страната Мариано Рахой. Това ще стане официално, след като бъде внесена съответна поправка в конституцията, която позволява на монарха да се отказва от короната.

Малко по-късно в обръщение към нацията самият крал потвърди, че напуска престола, за да даде тласък на обновлението на монархията.

Хуан Карлос изрази увереност, че принц Фелипе има зрелостта, подготовката и чувството на отговорност, необходими му, за да застане начело на държавата и да постави началото на нов етап на надежда за испанския народ.

"Икономическата криза, поразила нашата страна, породи социално неравенство и ни принуди да анализираме допуснатите грешки. Възраждането на Испания трябва да бъде оглавено от ново поколение, притежаващо енергията и способността да преодолее всички трудности", продължи монархът.

"Цял живот съм служил на интересите на Испания и сега най-доброто, което мога да направя за нея, е да отстъпя моето място на сина си Фелипе, който е подготвен да изпълнява висшия си дълг пред отечеството", подчерта кралят.
Хуан Карлос се възкачва на престола след смъртта на диктатора Франсиско Франко в края на 1975 г. Той печели популярност като човека, превел Испания през прехода към демокрация и присъединяването към НАТО и Европейския съюз, въпреки че има само символична власт. Последните години от управлението на испанския крал обаче бяха белязани от здравословни проблеми, довели до няколко операции и скандали, включително за ловуване на слонове в Африка.

Той ще бъде наследен на трона от своя единствен син - принц Фелипе, който е на 46 г. Правителството ще се събере на извънредно заседание за абдикацията днес. Испанският премиер изрази надежда парламентът да одобри бързо принц Фелипе за нов крал на страната. Той бе "неуморен защитник на нашите интереси", каза Рахой, но добави, че е убеден, че "това е най-добрият момент за промяна". Крал Хуан Карлос бе основният стълб на нашата демокрация, той е най-добрият символ на нашия съвместен живот в мир и свобода, подчерта Рахой. "Решението на краля да абдикира е политическо. Той абдикира, като отчита новите предизвикателства в Испания и защото смята, че е необходимо да даде път на едно ново поколение", посочва източник от кралския дворец, цитиран от агенция Ройтерс.

Кралят решил да абдикира още през януари и е съобщил на премиера Мариано Рахой намерението си, но било решено новината да бъде съобщена след европейските избори.

Би Би Си съобщава, че въпреки високата популярност на краля в цял свят в Испания в последно време нараства недоволството от монархията заради корупционните скандали, в които се оказаха замесени дъщеря му принцеса Кристина и нейният съпруг Иняки Урдангарин.

Фелипе е модерен и дискретен

Нелеката задача да върне доверието към кралското семейство на Испания се пада на принц Фелипе (пълното му име е Фелипе Хуан Пабло Алфонсо де ла Сантисима Тринидад и де Тодос лос Сантос де Бурбон и Гресия). Модерен и дискретен, принц Фелипе е отгледан с една единствена цел - да стане крал на Испания. Роден е на 30 януари 1968 г. в Мадрид. Учил е в чужбина, има военно образование. "Неговата единствена цел е да служи на Испания. В това е възпитан, това той чувства дълбоко в душата си. Той знае, че трябва да бъде първият служител на Испания", заяви преди време майка му кралица София.

Принц Фелипе е висок 1,98 метра, със сини очи и кестенява коса, елегантен, въплъщаващ облика на човек, който е едновременно модерен и се доближава до съвременния обикновен испанец, отбелязва АФП. През 2004 г. се жени за Летисия Ортис, обикновена испанка, журналистка и с един развод зад гърба си. Двойката има две момиченца - русокосите Леонор, родена през 2005 г., и София, родена през април 2007 г. Фелипе завършва гимназия в Канада и от 1985 до 1988 г. учи във военни училища на трите вида въоръжени сили. После следва право в Автономния университет на Мадрид и защитава магистратура по международни отношения в университета "Джорджтаун" във Вашингтон. С течение на годините той участва във все повече публични прояви, по-специално в чужбина, където демонстрира и добрите си познания по английски език. Фелипе говори много добре каталунски, което е предимство за бъдещия монарх, след като с кризата нараснаха аспирациите на областта за независимост и бяха обтегнати отношенията с Мадрид. Той е пилот на хеликоптер и запален спортист - занимава се със ски, мотокрос и плуване, футбол. Участва на олимпийските игри в Барселона през 1992 г. в испанския отбор по яхтинг, като дори е знаменосец на откриването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай