Кралското семейство раздава 1500 пудинга и праща 850 картички

Тоалетна чиния, мелницата за пипер или гъба за баня са сред шеговитите подаръци, които си разменят

Кралското семейство раздава 1500 пудинга и праща 850 картички | StandartNews.com

Британското кралско семейство спазва множество традиции по време на коледните празници. Някои от тях датират от векове, а други са се наложили през последните няколко десетилетия. Някои от тях не са особено известни, но са доста любопитни. Ето част от тях, описани от vesti.bg:

Изпращат се стотици коледни картички

Кралица Елизабет II и принц Филип изпращат на близки и приятели около 850 ръчно подписани коледни картички. Тяхното надписване започва още от лятото, като всяко семейство от кралската фамилия изпраща собствена персонализирана картичка.

Пудинг за всички

Продължавайки традицията на дядо си, всяка Коледа кралицата раздава 1500 коледни пудинга на персонала на двореца и силите на сигурността, за да им благодари за положения труд през годината.

Коледа в двореца

От 1988 г. британското кралско семейство празнува Коледа и други празници в имението Сандрингам, което е собственост на кралското семейство от 1862 г.  От всички резиденции на кралицата, това имение е най-малкото и понякога се налага гостите да нощуват в стаи, отредени за персонала.

Пътуване с влак

Кралицата наема цял вагон от обикновен обществен влак и заедно с принц Филип и техния персонал се отправя в графство Норфолк. Тази година кралицата отново пристигна с влак:

Точен график

Членовете на семейството, които са поканени да прекарат коледните празници с кралицата и принц Филип в Сандрингам, имат точен график на пристигане на Бъдни вечер. Всяка група има точно определено време, когато трябва да се появи. Най-младшите членове пристигат първи, а най-важните - например принц Чарлз и херцогът и херцогинята на Кеймбридж пристигат последни.

Само за семейни

Половинките на членовете на кралското семейство могат да присъстват на коледните тържества, само ако са женени или омъжени за членове на кралското семейство. Разбира се има и изключения от това правило, като например Мегън Маркъл, за която принц Хари издейства покана за семейната коледа през 2017 г., когато все още не бяха женени. Кейт Мидълтън, например, не е била поканена да празнува Коледа с кралицата до брака си с принц Уилям през 2011 година.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Украсяване на елхата

След като всички семейства са се събрали в Сандрингам в късния следобед на Бъдни вечер, най-малките членове на фамилията довършват украсяването на коледното дърво с помощта на останалите гости.

Подаръци на Бъдни вечер

Друга традиция на кралското семейство включва разопаковането на подаръците още на Бъдни вечер, а не на Коледа. Но няма задължителни правила за самите подаръци и много често те не са скъпи и изискани, а шеговити, като тоалетна чиния, мелницата за пипер или гъба за баня. Принц Хари даже веднъж подари на Кралицата шапка за баня, на която пише „Ain’t Life a B*tch”.

Коледен футбол

Принцовете Уилям и Хари традиционно играят футбол по Коледа заедно със служителите на имението Сандрингам и местни жители на Норфолк.

Официална вечеря

Всички гости присъстват на официална вечеря на Бъдни вечер, на която мъжете трябва да носят костюми, а жените дълги рокли.

Сутрешна коледна служба

Цялата фамилия отива до църквата „Света Мария Магдалена“ пеша, а процесията обикновено се води от принц Филип. Елизабет II пристига с автомобил.

Коледно меню

Кралското семейство се придържа към едно и също коледно меню всяка година. Основното ястие за коледният обяд е пуйка с гарнитура от моркови, пащърнак и брюкселско зеле. Десертът е коледен пудинг. Често на трапезата присъстват и омари и други вкусотии.

Коледни игри

Вечерта всички играят на шарада (Шарада е салонна игра или загадка, чиято цел е познаване на определена дума или съчетание от думи.) Забавленията продължават до полунощ, но никой няма право да се оттегли в спалнята си, докато кралица Елизабет II не го направи първа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай