Кралицата направи рицари създателите на АстраЗенека

Повод е рождения ден на монарха

Кралицата направи рицари създателите на АстраЗенека | StandartNews.com

Британската кралица Елизабет Втора удостои с рицарско звание учените от университета Оксфорд, разработили ваксината срещу Ковид-19 съвместно с "АстраЗенека", съобщиха световните агенции. Поводът бе рождения ден на кралицата, който днес бе скромно отбелязан.

С рицарски звания са удостоени Сара Гилбърт от института Дженър в Оксфорд, която е един от създателите на ваксината, директорът на института Ейдриън Хил, ръководителят на работната група, извършила изпитанията на ваксината Андрю Полард и Питър Хорби и Мартин Ландри от университета Оксфорд, участвали в тестовете, доказали, че дексаметазон може да се използва при лечение на тежко болни от Ковид-19 пациенти.

Сред отличените е и Кейт Бингам, която ръководеше работната група по ваксините срещу Ковид-19 към британското правителство.

Общо 1129 души получиха почетни звания от монарха, като 62 на сто от тях са отличени за работата си сред различни общности по време на пандемията.

Сред тях е Рис Малоуз, на 25 години, удостоен с медал на Британската империя за участието си в преструктурирането на бутилираща компания от Уелс, произвела над един милион бутилки за дезинфектанти заедно с шотландска дестилерия. Малоуз смята, че благодарение на тези съвместни усилия са дезинфекцирани близо 81 милиона ръце по време на пандемията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай