Кой унищожи СССР? Сензационно от френски министър

От своя страна Путин закъсня с 30 години

Кой унищожи СССР? Сензационно от френски министър | StandartNews.com

"Рухването на СССР беше резултат от троен подпис на трима президенти - на Русия - Елцин, на Украйна - Кравчук, и на Беларус - Шушкевич. Решението за разпускането на СССР, освен че беше незаконно, тъй като не може да бъде взето само от три от петнадесетте засегнати републики, стана възможно едва с оставката на Горбачов през декември 1991 г.

Едва в този момент Украйна стана независима нация. Така че можем да съжаляваме, че независимостта на Украйна мислено беше конструирана срещу Русия, но трябва да признаем, че руснаците не направиха нещата по-лесни, а украинците, повече или по-малко въоръжени от американците, изградиха за десетина години внушителна военна сила...

Мисля, че от тази гледна точка Владимир Путин закъсня с три десетилетия. Случва ми се да казвам, че кръвта, която не бе пролята през 1989-1991 г., се пролива днес​​​​". Така бившият френски министър на отбраната Жан-Пиер Шевенман, който лично се ангажира с търсенето на решение между Москва и Киев през 2014 г., анализира последиците от конфликта между Русия и Украйна в интервю за "Фигаро".

Приоритетът днес е постигането на прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски от Украйна, която безспорно е нация, която руснаците трябва да признаят. Русия вече не е свръхсилата, каквато беше по време на съветската епоха. Крахът на една империя винаги е труден, особено след като преди съветската империя имаше Руска империя.

Ясно е, че Владимир Путин допусна много сериозна грешка, той трябва да си направи заключенията от това.

Украйна очевидно се стреми да бъде освободена и е разбираемо желанието на украинците да видят руските войски да напускат Украйна. Но желанието на американците е да отслабят Русия, да я сведат до ранга на регионална сила. Това беше целта, която си постави Бжежински в началото на 90-те години, казвайки, че за да бъде отслабена Русия, Украйна трябва да бъде превърната в нещо като антируска крепост.

Разбира се, Русия вече не може да бъде силата, която беше някога, но тя си остава сила, не толкова със своето население, колкото със своята площ и присъствие на почти всички сцени. Именно това легитимира оставането на Русия като постоянен член на Съвета за сигурност..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай