Кой стои зад саботажа на "Северен поток"? Последни разкрития

Посочиха "ясния основен сценарий"

Кой стои зад саботажа на "Северен поток"? Последни разкрития | StandartNews.com

Шведските власти, които разследват саботажа на тръбопровода "Северен поток", все още не са открили никакви доказателства, сочещи кой е извършителят на взривовете, съобщи шведската прокуратура.

Прокуратурата обяви, че тепърва ще определи кой е отговорен за миналогодишните атаки срещу газопроводите "Северен поток" 1 и 2 и подчерта, че ще бъде "трудно" да се открие истината.

ВИЖ ОЩЕ: Песков с лоши новини за "Северен поток"

"Ние работим безусловно и обръщаме всеки камък, като не оставяме нищо на случайността", каза прокурорът Матс Люнгквист в изявление, цитирано от Ройтерс. "Надяваме се да можем да потвърдим кой е извършил това престъпление, но трябва да се отбележи, че вероятно ще бъде трудно предвид обстоятелствата", добави той.

Люнгквист посочи че "ясният основен сценарий" е, че държавно спонсорирана група стои зад саботажа, но все още е "теоретично възможно" да става въпроса за независима група.

Шведският прокурор също така каза пред Ройтерс, че видът на експлозива, използван при взривовете, изключва "голяма брой участници", предаде БНР.

Тръбопроводът "Северен поток", който свързва Русия и Германия и преди това беше жизненоважен източник на руски природен газ за Европа, претърпя масивна експлозия миналия септември, след като бяха наложени европейски санкции на руската енергетика заради нахлуването на Москва в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай