Кой е виновен за убийствата в Сърбия? Уникална версия

Вчера бяха погребани някои от жертвите. Заподозрените стрелци са арестувани

Кой е виновен за убийствата в Сърбия? Уникална версия | StandartNews.com

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич обвини опозицията, че политизира двете масови убийства в Сърбия, за да атакува президента Александър Вучич и правителството, съобщи N1.

Бърнабич коментира, че двете масови убийства са „последица от времената, в които живеем“. Сръбският премиер отбеляза, че в социалните мрежи и по принцип, се злоупотребява със свободата на изразяване, а „поощряването на насилието в социалните мрежи се е превърнало в норма и стандарт, в който нашите деца трябва да живеят“.

Опозиционни партии и движения свикаха в понеделник протест срещу насилието, като настояват властите да предприемат мерки срещу това явление и да потърсят  институционална отговорност за двете масови убийства от тази седмица.

На 3 май 13-годишен ученик застреля с пистолетите на баща си осем свои съученици и един училищен пазач в белградско училище. При стрелбата бяха ранени и шест деца и учителка. Сръбските медии съобщиха вчера, че момиче, простреляно в главата, е в критично състояние.

На следващия ден вечерта 21-годишен сърбин стреля с автоматично оръжие от движеща се кола в три села в района на град Младеновац, на около 40 км южно от Белград. Осем души загинаха, а 14 бяха ранени.

Вчера бяха погребани някои от жертвите. Заподозрените стрелци са арестувани.

Премиерът Ана Бърнабич коментира, че когато в други държави станат подобни масови убийства, „никой не ги използва за политически сметки и атака срещу правителството“.

„Невъобразимо е. Скандално и човешки непонятно е да кажеш, че Александър Вучич и Сръбската прогресивна партия са виновни за тези престъпления. Как той да е отговорен?“, попита реторично Бърнабич в ефира на телевизия „Хепи“ и посочи, че политизирането на ситуацията не помага за намаляване на поляризацията в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай