Кой е новият премиер на Чехия

Очаква се правителството на Петер Фиала да е 18-членно

Кой е новият премиер на Чехия | StandartNews.com

Чешкият президент Милош Земан назначи за премиер на страната Петер Фиала, водач на десноцентристката коалиция "Заедно".

Очаква се правителството на Фиала да е 18-членно, включително министър-председателят.

Назначаването му се забави над месец заради боледуване на Земан.

Фиала е роден на 1 септември 1964 г. в Бърно, в югоизточна Чехия. През 1988 г. завършва Философския факултет на Университета "Томаш Масарик" в Бърно. Той е експерт по политически науки, история и чешки език. Той е ректор на този университет от 2004 до 2011 г. От 2013 г. е член на долната камара на чешкия парламент. От 2014 г. оглавява Гражданската демократическа партия, чийто основател е бившият президент на републиката Вацлав Клаус (на поста от 2003 до 2013 г.). Женен е, има дъщеря и двама сина.

Изборите за Камарата на депутатите (долната камара) на чешкия парламент се проведоха на 8 и 9 октомври. Коалицията на либералните партии "Заедно", част от която е и ГДП, получи най-голям брой гласове - 27,79%. Коалицията спечели 71 от 200-те места в долната камара на парламента.

Центристкото политическо движение АНО (Акция на недоволните граждани), водено от настоящия министър-председател Андрей Бабиш, получи 27,17% от гласовете.

Коалицията на ляволибералната Чешка пиратска партия с центристкото движение „Старости и Независими“, която формира новото правителство на републиката заедно със "Заедно", събра 15,62% от гласовете и получи 37 парламентарни мандата. Бъдещият кабинет ще бъде подкрепен от 108 членове на долната камара на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай