Кой е новият емир на Кувейт

Братът на досегашния управник ще се закълне в парламента в сряда

Кой е новият емир на Кувейт | StandartNews.com

Новият емир на Кувейт е престолонаследникът шейх Наваф ал-Ахмад Ал Сабах. Това обяви по националната телевизия един от министрите - Анас Халед ал Салех, след края на извънредното заседание на кабинета. То се проведе след като стана известна смъртта на досегашния емир на Кувейт. Шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах почина на 91 годишна възраст след като реално управлява държавата почти 18 години. Начело на монархията от лятото е новият емир. Оттогава Шейх Сабах бе в болница в САЩ, където претърпя няколко операции.

Кувейт вече е в 40-дневен траур, работата на всички институции са прекратени за 3 дни.

Согласно конституцията, престолонаследникът автоматично встъпва в длъжност след смъртта на емира, но пълната власт получава след полагане на клетва в Народното събрание. Церемонията се очаква да започне от 11 часа местно време в сряда, съобщи Al Arabiya.

Шейх Наваф е роден през 1937 година, само 8 години е по-млад от досегашния управник на страната. Титлата на наследник получава през 2006 година, когато встъпва в длъжност брат му. Заемал е ръководни постове в правителството. Бил е министър на отбраната през 1990 година по време на окупацията от режима на Садам Хюсеин. Оглавявал е и националната гвардия, бил е и външен министър, както и вицепремиер по борбата с тероризма. Има четири сина и една дъщеря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай