Ковид лудница! Затягане, протести и зараза след бустер в Гърция

"Вземете си ваксините и се махайте от Гърция" се чува в центъра на Солун

Ковид лудница! Затягане, протести и зараза след бустер в Гърция | StandartNews.com

Гръцките власти решиха, че от 1 февруари се намалява срокът на валидност на сертификатите за гражданите без трета доза ваксина, съобщава телевизия "Скай". Срокът за валидност на сертификата за хората без трета доза става седем месеца.

От началото на следващия месец всеки, който не си е направил бустерна доза, ще бъде смятан за неваксиниран.

Министърът на здравеопазването Танос Плеврис е заявил, че новата мярка за ограничаване на разпространението на ковид засяга 500 хиляди граждани.

Междувременно върви протест в Солун срещу ковид мерките и ваксинацията. Студенти, предимно млади хора, участват в демонстрацията в града срещу ограниченията за неваксинирани, предаде БНР.

Основната причина за възмущението и протестите е по-горе цитираното изявление на министъра на здравеопазването Танос Плеврис, че всички сертификати се анулират след 7 месеца без бустерна доза.

Скандира се срещу здравната политика на премиера Мицотакис и дискриминацията от мерките.

"Вземете си ваксините и се махайте от Гърция" се чува в центъра на Солун. "Това не е демокрация, а реален фашизъм", смятат участниците в протеста.

"Принуждават ни да се ваксинираме, за да работим", коментират хората от протеста пред журналисти.

Събитието се излъчва в социалните мрежи от гръцки журналисти - участници в протеста. Нито една централна медия не го отрази.

И за капак стана ясно, че лидерът на опозиционната партия Сириза и бивш премиер Алексис Ципрас е заразен с ковид, въпреки че е имунизиран с три дози, съобщава "24 часа". Това било установено при превантивно тестване снощи, а съпругата му Бети и двете им деца се негативни.

"Засега имам леки симптоми и се надявам, че скоро ще бъда здрав", написа Ципрас в Туитър.

На 13 ноември миналата година във Фейсбук Ципрас публикува снимка как се ваксинира с трета доза. „Трета доза. Ние сме ваксинирани. Избираме пътя на науката и живота", написа тогава той.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис му пожела бързо възстановяване в социалните мрежи. "С оглед на това, че има поставена бустер доза на ваксината, сигурен съм, че всичко ще е добре", написа Мицотакис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай