Косово затвори границата си за сръбски официални лица

Дачич заплаши, че няма да участва в преговорите

Косово затвори границата си за сръбски официални лица | StandartNews.com

Прищина. "Косово забрани на сръбски официални лица да влизат на територията на републиката", съобщи вицепремиерът Хайредин Кучи, цитиран от световните агенции.

"Забраната за посещение на републиката от сръбски официални лица влиза в сила на 3 октомври и ще бъде в сила до 1 ноември, когато ще приключи предизборната кампания", подчерта Кучи.

На 3 ноември в републиката ще се проведат мести избори, на които за пръв път се планира участието на етнически сърби.

Така Прищина отказа на сръбския премиер Ивица Дачич да посети Косово на 4 октомври. Той трябваше да участва в тържествата по случай началото на избирателната кампания в градчето Щръбце.

Дачич е предупредил Брюксел, че ще прекрати участието си в преговорите с Косово в случай, че Прищина не позволи сръбски официални лица да посещават Косово за време на предизборната кампания, пише сръбският вестник Политика.

"Предупредих Брюксел и посланиците на най-влиятелните страни, че решението на властите в Прищина е скандално и представлява удар върху мирния процес", заяви Дачич.

„Ако аз като подписник на Брюкселското споразумение и представителите на правителството, които го подкрепиха, не можем да отидем в Косово и да призовем сърбите да участват в изборите, тогава се поставя въпроса за моето понататъшно участие в диалога", каза Дачич.

Сръбският вицепремиер Александър Вучич заяви, че решението на Прищина „неразумно, нерационално и безсмислено", пише днес сръбският вестник "Блиц".

„Това решение е скандално, но винаги искам някой неща да пренощуват и да видим какво ще правим", заявил Вучич. При всички положения, според Вучич, Сърбия не трябва да позволи унижението, но все пак трябва да се изчака ден или два и след това да се реагира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай