Косово избира нов парламент на 8 юни

Косово избира нов парламент на 8 юни | StandartNews.com

Прищина. Косовският парламент гласува да се саморазпусне в сряда, откривайки пътя за предсрочни избори следващия месец, след като етническите сръбски депутати, които са в малцинство, отказаха да гласуват за нова национална армия по-рано тази седмица, предаде Ройтерс.

Деветдесет от общо 120 депутати гласуваха за разпускане на парламента. Лидерите на всички основни политически партии в Косово се договориха тази седмица предсрочните парламентарни избори да бъдат произведени на 8 юни вместо през ноември.

Парламентът трябваше да гласува за новата армия в понеделник. Косовската конституция изисква две трети от депутатите да присъстват при гласуване, а също и две трети от депутатите, представляващи етническите малцинства в Косово. Депутатите етнически сърби не се появиха в залата, посочва агенцията.

"Това е точният момент да имаме свободни избори... с цел сформиране на работещи и заслужаващи доверие институции", заяви пред депутатите напускащият премиерския пост Хашим Тачи. "Подобно решение е необходимо на този етап", допълни той.

Президентът на Косово Атифете Яхяга трябва в срок от 45 дни официално да свика предсрочния вот.

Западните държави, които подкрепят Косово и които признаха независимостта му от Сърбия през 2008 г., се опасяват, че създаване на армия сега ще обтегне отношенията с над 100-те хиляди етнически сърби в Косово и с Белград, след като едва миналата година бе постигнато споразумение за нормализиране на отношенията, посочва агенцията.

Косово не може да стане член на ООН заради съпротивата на Русия, която е съюзник на Сърбия и разполага с право на вето в организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай