Косово и Албания протестираха срещу делото "Монструм"

Косово и Албания протестираха срещу делото "Монструм" | StandartNews.com

Скопие/Прищина. В Албания и Косово се проведоха протести срещу доживотните присъди на шестима албанци от Македония заради убийството на петима рибари край Скопие, предаде Фокус, цитирайки местни медии.

С обиди и псувни към македонския народ във вторник се проведоха протести в столицата на Косово Прищина и в албанския град Шкодра, предаде електронно издание Фактор. Върха на протеста, посочва изданието, е било запалването на македонското знаме. Протестиращите са искали да протестират пред сградата на македонското посолство, но са били възпрепятствани от полицията и така не се е стигнало до по-голям инцидент.

„Скопие на албанците", „Али е предател" и „Скопие, Прищина не те остава само" са били само част от скандиранията на протестиращите.

Скопие – сърцето на Албания", „Един народ, една мечта". Това са само част от лозунгите изтъкнати на протеста срещу присъдите по делото „Монструм", който се проведе вчера в Прищина, предаде Прес 24.


Случващото в Македония заслужава внимание и предпазливост. Това е заявил албанският премиер Еди Рама, предаде телевизия Канал 5. Според Рама основна причина за протестите е неспазването на Охридския рамков договор, за чието прилагане е необходима международна помощ. Телевизията посочва, че вчера се състояха протести срещу присъдите по делото монструм в столицата на Косово Прищина и в албанския град Шкодра.

Бившият премиер на Албания Сали Бериша подкрепи протестите в Македония срещу присъдите по делото „Монструм", предаде НОВА. В профила си във Фейсбук Бериша е заявил, че протестите са легитимна реакция на растящата албанофобия в Македония. Той р призовал демонстрантите да продължат протестите в миролюбив характер. Бериша е призовал международните институции и приятелските страни да помогнат в прекратяването на албанофобските практики в Македония.

Президентът на Косово Атифете Яхяга осъди паленето на македонското знаме в Прищина, по време на протеста срещу присъдите по случая „Монструм", предаде електронното издание на сръбския вестник Blic. Яхяга е призовала органите на реда да открият виновните за инцидента и да ги изправят пред лицето на правдата. По думите й протестирането е право, което се дава от конституцията, но подобно поведение има за цел да подстрекава омраза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай