Косово с претенции към Сърбия. Спор за културното наследство

Сърбия дължи на Музея на Косово над хиляда археологически артефакта

Косово с претенции към Сърбия. Спор за културното наследство | StandartNews.com

Сърбия продължава да съхранява над хиляда археологически артефакта, които са взети само за изложба в Белград, но все още не са върнати вече повече от двадесет години, въпреки че Косово притежава съответните документи, предаде КосоваПрес по договор за БТА.

Директорът на Археологическия институт на Косово Енвер Реджа заяви пред КосоваПрес, че забавянето на процеса по връщане е политически въпрос.

"Тези 1274 артефакта, 676 от които са археологически, а около 570 са етноложки, са собственост на нашите институции, по-точно по онова време те бяха собственост на Музея на Косово, а сега имаме Национален музей на Косово. За щастие, досието се пази и нормативните актове, които са получени, се пазят и за всеки номер на артефакт имаме досие, юридически късмет е, че го имаме, защото без него нямаше да имаме право дори да ги поискаме... Имали сме разговори, имали сме срещи през тези три-четири години, напоследък и с международни представители или посолства, на които сме обсъждали този въпрос, а последната беше в Албания, среща, която се проведе от косовско-албанската делегация и други посредници и остана като по-скоро политически въпрос", каза той.

Реджа поиска от правителството в следващите разговори да бъде обсъдено връщането на тези археологически артефакти в Косово.

Преди две години бившият директор на Националния музей на Косово Аджет Лечи изпрати официално искане до Националния и етноложки музей в Белград и Сръбската академия на науките и изкуствата за връщане на 1247 артефакта, които са били изнесени след последната война в края на 90-те години. Службата за Косово към правителството на Сърбия отговори на това искане, като заяви, че всички артефакти, произхождащи от Косово, са част от културното и историческото наследство на Сърбия.

Това е потвърдено и от директорът на Националния музей на Косово, Вьолка Алиу, като заявява пред КосоваПрес, че въпреки досегашните искания, те няма да спрат да искат връщането на археологическите артефакти в страната.

От Министерството на културата, младежта и спорта чрез имейл заявиха, че постоянно работят в тази посока и подчертават, че на официалния си профил в социалната мрежа Туитър (вече Екс) са започнали информационна кампания, като публикуват артефактите и тяхното описание, придружено от снимки.

Въпреки тези молби, до момента от това съкровище артефакти в Косово е върнат само един. Това е "Богинята на трона" - артефакт, датиращ от четвъртото хилядолетие пр.Хр., който е намерен през 1956 г. в местността "Tjerrtorja" в Прищина, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай