Байдън пусна луди пари за Америка. Ето ги.

Новият пакет от мерки на стойност 1,9 трилиона долара

Байдън пусна луди пари за Америка. Ето ги. | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън подписа законопроекта за новия пакет от мерки на стойност 1,9 трилиона долара, предназначени за подпомагане на американците и стимулиране на пострадалата от коронакризата икономика, предаде Ройтерс.

 "Това историческо законодателство има за цел да възстанови гръбнака на тази страна", заяви Байдън преди да положи подписа си под законопроекта, превръщайки го в закон.

Съгласно мегаплана, милиони американци, засегнати от коронавирусната криза, ще получат чекове с директни помощи до 1400 долара на човек или до 2800 долара на семейна двойка, както и още 1400 долара за зависещо от този човек или тази двойка лице.

Общата сума за тези помощи е 400 милиарда долара. Пълната сума от тази помощ ще получат двойки с годишни приходи от 150 000 долара и лица с годишни приходи от 75 000 долара. При лицата и двойките с по-големи приходи, чекът ще бъде по-малък. Помощите ще започнат да се изплащат още този месец.

По 300 долара седмично ще бъдат плащани като обезщетение за безработица на 9,5 милиона останали без работа заради коронавирусната криза американци. Тази мярка ще продължи до 6 септември.

Предвидени са и 350 милиарда долара помощи за щатските и местните власти, в чиито бюджети се отвори дупка заради пандемията. С тези пари те ще могат да разполагат до края на 2024 г.

За училищата ще бъде отделена допълнителна помощ в размер на около 130 милиарда долара.

С 40 милиарда долара ще бъде увеличено финансирането със същата цел на колежите и университетите.

Нова програма за ресторантите и баровете, засегнати от пандемията, ще получи 29,6 милиарда долара. Грантове до 10 милиона долара ще бъдат отпускани на компании.

 Планът предвижда и около 50 милиарда долара за разширяване на тестването за коронавируса и за подобряване на проследяването на контактите с помощта на нова инфраструктура. Над 15 милиарда долара ще бъдат използвани за ускоряване на разпространението и инжектирането на ваксини срещу коронавируса.

Около 30 милиарда долара ще се използват и за домакинствата с ниски доходи, за да платят наемите си или за подпомагане на бездомниците. 10 милиарда долара ще се използват за собственици на имоти, които заради пандемията не могат да си платят сумите по ипотечните заеми и да покрият други разходи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай