Кошмарът в Япония! Накъде се насочва тайфунът “Ханун”

Стихията взе жертви

Кошмарът в Япония! Накъде се насочва тайфунът “Ханун” | StandartNews.com

Тайфунът “Ханун” вече не е толкова силен над Източнокитайското море, но ще приближи южната японска префектура Окинава. Смята се, че дори може да се насочи на север към основните острови, предаде Ройтерс. Експерти твърдят, че това го прави "много необичайна буря".

"Ханун" причини смъртта на двама души. Скоростта на съпътстващите тайфуна ветрове достига 126 км/ч., а на отделни пориви - 180 км/ч.

Намиращ се на около 270 километра северозападно от остров Мияко, част от префектура Окинава, към 07:00 ч. тази сутрин 01:00 ч. българско време), "Ханун" ще направи внезапен завой на изток и ще се насочи тази вечер на север към основните японски острови, сочат прогнозите.

Тайфуните, които се движат от запад на изток, не са нещо необичайно, но според метеоролозите "Ханун" се различава от тях.

"Винаги наблюдавам движението на бурите, начинът, по който се развива тази, е много необичаен", каза Михо Ода, синоптик от Японската метеорологична асоциация. "Летните тайфуни се движат по много сложен начин, но дори предвид това, този е много странен. Фактът, че се връща по начина, по който дойде, наистина е необичаен", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай