Корупция клати Естония. Премиерът хвърли оставка

Това означава край на управляващата коалиция

Корупция клати Естония. Премиерът хвърли оставка | StandartNews.com

Премиерът на Естония Юри Ратас хвърли оставка заради корупционен скандал във връзка с издаването на държавен заем на строителя на недвижими имоти Порто Франко, предадоха ТАСС и „Интерфакс”.

„В политиката, за да разрешите трудни ситуации, трябва да направите много труден избор, каза Ратас. И допълни: „В настоящата ситуация, въз основа на моите ценности, взех решението да се оттегля от поста министър-председател на Република Естония. Това решение беше взето след консултация с Центристката партия, както и с най-близките колеги. Различни решения изглеждаха възможни, но само едно от тях е правилно“.

Ратас добави, че това изявление всъщност означава края на настоящата управляваща коалиция, която включва още Консервативната народна партия и партията „Отечество“. Водеща е Центристката партия.

„Центристката партия обмисля възможността да участва в естонската политика, както в опозиция, така и в коалиция“, добави Ратас.

Преди това генералният секретар на Центристката партия Михаил Корб обяви, че ще напусне този пост поради корупционен скандал. Той добави, че не се смята за виновен.

Естонският прокурор Таави Перн заяви във вторник, че Михаил Корб, съветник на министъра на финансите Керсти Крахт, бизнесменът Хилар Тедер и още двама са заподозрени в обвинения в корупция във връзка с издаването на държавен заем на предприемача Порто Франко, предаде агенция „Фокус”. Според прокуратурата Корб се е договорил с Тедер, че ще дари до 1 милион евро на Центристката партия преди местните избори, които са насрочени за 17 октомври 2021 година. В замяна Порто Франко, свързан с Тедер, трябваше да получи заем от 39,3 милиона евро от държавата за изпълнението на проект за развитие.

Естонското правителство одобри заем през миналата година чрез KredEx за срок от шест години под 2% годишно плюс 12-месечна ставка Euribor. Конкурентите на Порто Франко посочват, че стандартният лихвен процент за такива заеми в Естония е 10% годишно. Във вторник служители на Охранителната полиция (KAPO) претърсиха офиса на KredEx.

Според естонските медии Хилар Тедер е направил след одобрението на заема няколко дарения на Центристката партия в размер на около 60 000 евро през миналата година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай