Корабче с 200 мигранти потъна край Либия, спасиха 26

Корабче с 200 мигранти потъна край Либия, спасиха 26 | StandartNews.com

Триполи. Корабче, превозващо над 200 души, потъна край бреговете на Либия, близо до Таджура, съобщи Ройтерс. Повечето хора вероятно са загинали, спасени са едва 26-има. Множество мъртви тела се носят по водата. Агенцията цитира говорител на военноморските сили на Либия.

Хиляди бегълци от Азия и Африка поемат рисковано пътуване към Европа с надежда за по-добър живот. Опитват се да преодолеят Средиземно море на рибарски лодки, наети яхти или самоделни салове. Често плавателните съдове се претоварват или на тях няма условия за превоз на хора, особено малки деца или старци. Много от мигрантите не доживяват пристигането на Стария континент. От началото на 2014 г. над 100 000 души от Африка са достигнали по този начин бреговете на Италия.

Въпреки че в много от държавите в Африка и Близкия изток официално няма обявена война, условията там са тежки от десетилетия. Бушуват религиозни и етнически конфликти, храната и водата недостигат, а трафикантите омайват хората с обещания за хубав живот в Европа и Америка, вземат им цялото имущество и спестявания и ги пускат с рибарска лодка в неизвестността. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай