Конвоят влезе в Париж! Гонят с газ хората от „Шанз Елизе“

Президентът Макрон зове към спокойствие, премиерът Жан Кастекс е бесен

Конвоят влезе в Париж! Гонят с газ хората от „Шанз Елизе“ | StandartNews.com

Френският "Конвой на свободата" на противниците на ваксинационния сертификат достигна до Париж въпреки изричната забрана на полицията, която възпира протестиращите да навлязат в столицата, съобщава Ройтерс.

Малко след като конвоят влезе в столицата, полицията използва сълзотворен газ срещу участниците в него на булевард "Шанз Елизе", където се намира и Триумфалната арка.

Стотиците автомобили, каравани и камионетки, които от вчера се стичат към столицата по канадския пример, са толкова разнородни, колкото и исканията, отбелязват информационните агенции. Освен от мерките мнозина се оплакват и от поскъпналата енергия и обедняването.

7000 полицаи са мобилизирани, от сутринта те са раздали стотици глоби и контролират основните пътни артерии. „Полицията спира действията на няколко конвоя“, съобщи по-рано в Туитър полицейската префектура на Париж, като посочва, че са били съставени са общо 201 протокола за нарушения.

"Над 450 коли на протестиращи бяха задържани в района на парижкото предградие Сен-Клу", допълват от полицията. Над 50 коли са задържани в други предградия на френската столица.

Снощи в интервю за изданието „Уест Франс“ президентът Макрон призовава към спокойствие и колективна добронамереност, като твърди, че разбира преумората и отчаянието.

По-твърдо се изказа пред националната телевизия премиерът Жан Кастекс. "Правото на протести и изразяване на мнение е гарантирано от Конституцията...  Правото да се блокират пътища и да се пречи на движението - не!“, отсече той.

Протестиращите обаче искат да се отправят към Брюксел за общоевропейска акция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай