Комисията ЛИБЕ: Механизмът на ЕК харчи пари и е бюрокрация

Комисията ЛИБЕ: Механизмът на ЕК харчи пари и е бюрокрация | StandartNews.com

Общият Механизъм за върховенство на закона в целия ЕС да замени Механизма за сътрудничество и проверка от ЕК спрямо България и Румъния. За това призова по време на заседание на Комисията за правосъдие и вътрешни работи в Европарламента Емил Радев (ГЕРБ/EPP). Евродепутатът организира днес заедно с колегите си от БСП/S&D и ДПС/ALDE първата по рода си конференция в ЕП за стъпки към отпадането на 9-годишния мониторинг на България от ЕК.

Докладът на Комисията до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) бе включен за общо обсъждане в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) непосредствено преди конференцията. Този Механизъм е бюрократичен и от него няма реални резултати, заяви още в налачото на заседанието Джефри Ван Орден. Евродепутатът бе докладчик по приемането ни в ЕС през 2007 година. Радев съобщи на участниците в заседанието, че Народното събрание прие на първо четене закона за съдебната власт и не без ирония отбеляза, че проблеми с корупцията съществуват в много държави на ЕС и точно затова се работи по изготвяне на общ Механизъм за върховенство на закона за целия ЕС. Механизмът се използва за политически цели, а на негово място трябва да бъде въведен общ Механизъм за върховенство на закона, отбеляза още Радев. "Време е Брюксел да престане с двойните стандарти спрямо България", призова той заедно евродепутатите Мария Габриел (ГЕРБ/EPP), Илияна Йотова (БСП/S&D), Филиз Хюсменова (ДПС/ALDE) и Ангел Джамбазки (ВМРО/ECR).

На заседанието на комисията присъства и евродепутатът София Ин Велд (ALDE/Холандия), която участва активно в изготвянето на общия Механизъм за върховенство на закона в ЕС. Холандката също се обяви за отпадането на Механизма и даде да се разбере че правилата за изготвянето на доклада не са с ясни критерии. "Много ясно ни беше казано от ЕК, че през 2016 година ще бъде отбелязан напредък - моят въпрос към ЕК е как да бъде повишена ефективността на Механизма", каза Мария Габриел ГЕРБ/EPP и също настоя за отпадането на мониторинга в този му вид.

"Наистина ли смятате, че Механизмът не повече политически инструмент и начин за прилагане на двоен стандарт спрямо България и Румъния?, запита директно Илияна Йотова. И отправи въпрос към Уилям Слийт, шеф на отдел "Граждани и сигурност" от ЕК, колко струва изготвянето на докладите за България и Румъния всяка година на фона на бюджетната криза в ЕС.

"Всеки Доклад дава нови препоръки, но комисията ЛИБЕ трябва да погледне задълбочено и критично самия Механизъм за изготвянето на доклада на ЕК. Този процес трябва да протича резултатно, във всички държави има проблеми. ЛИБЕ да поиска преглед на въздействието на Механизма за неговата ефективност, подчерта Филиз Хюсменова. "Тези доклади са нещо от сорта на Хубави сте, но не сте Мис Планета", каза евродепутатът Лопес Агилари (S&D, Испания). По време на почти едночасовото заседание политици от различни партии и държави се обединиха около мнението, че Механизма не е работещ и действа дискриминационно спрямо България и Румъния. Освен това всяка година се харчат средства за изготвянето на докладите, а европейските институции затъват в бюрократични мерки без ефект.

Категорично настоявам Механизма по сътрудничество и проверка (МСП) да бъде премахнат. Това е двоен стандарт спрямо страните-членки на ЕС, подчерта евродепутатът Ангел Джамбазки(ВМРО/ECR). Той подчерта, че Механизмът няма адекватни критерии и го окачестви като "политически, а не технически", който създава вътрешно-политически спорове. И в други държави има проблеми, защо не започнем прилагането на Механизма за проверка във всички страни, запита риторично евродепутатът. "Може ли това да е причина да държим България и Румъния извън Шенген", запитаха евродепутати по време на дебатите.

Изключение от дискусията направи само румънката Моника Маковей, която в рамките на година забърка скандали с изказване на критики за правосъдието ни и "за липса на национална политика към румънското малцинство в България" заяви, че Механизмът помагал на гражданите, а не на политиците. Маковей изтъкна румънския опит с осъдени политици и допълни, че Механъзмът трябва да остане.

Вижте какви са индикативните показатели за България относно изготвянето на Докладите на ЕК:

Индикативен показател 1: Да направи промени в Конституцията, с които да бъде премахната всякаква двусмисленост по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система.

Индикативен показател 2: Да осигури по-прозрачен и ефикасен съдебен процес посредством приемането и прилагането на нов Закон за съдебната власт и нов Граждански процесуален кодекс. Да докладва за ефекта от тези нови закони и от Наказателно-процесуалния кодекс и Административнопроцесуалния кодекс, и по-специално върху досъдебната фаза на наказателното производство.

Индикативен показател 3: Да продължи реформата на съдебната власт с цел подобряване на професионализма, отчетността и ефикасността. Да прави оценка на ефекта от тази реформа и да публикува резултатите всяка година. -

Индикативен показател 4: Да провежда и докладва за професионални, безпристрастни разследвания на твърдения за корупция по високите етажи на властта. Да докладва за вътрешни инспекции на публичните институции и за публикуването на данни за имуществото на високопоставени държавни служители.

Индикативен показател 5: Да предприеме по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление.

Индикативен показател 6: Да приложи стратегия за борба с организираната престъпност, като се съсредоточи върху тежките престъпления, изпирането на пари, както и върху систематичното конфискуване на имущество на лица, извършващи престъпления. Да докладва за новите и текущите разследвания, обвинителни актове и осъдителни присъди в тези области.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай