Коко Шанел работила за нацистите

Коко Шанел работила за нацистите | StandartNews.com

В модния свят се завихри пореден грандиозен скандал. Причината - твърдението, че Коко Шанел е била шпионка на нацистите. Френски изследователи казват, че са открили безспорни доказателства, от които става явно, че великата дизайнерка е работила за хитлеристите през Втората световна война. Документален филм, излъчен по националния канал France 3, представя документи за участието на госпожицата в дейността на Абвера - тайното военно разузнаване на Адолф Хитлер в периода 1919-1944-а.

Лентата "L'оmbre d'un doute" ("Сянката на съмнението") обори думите на френското правителство, че почти всеки по-известен гражданин на петата република по онова време или е бойкотирал нацистите, или е бил член на съпротивата. Според авторите Шанел е започнала да работи за нацистите след разгрома на френската армия през 1940-та. Тя се върнала в Париж и отседнала в хотел "Риц", който по онова време се смятал за френския щаб на Луфтвафе. Скоро започнала любовна афера с висш гестаповски офицер - барон Ханс Гюнтер фон Динклаге. Станала толкова близка с нацисткия висш състав, че била изпратена в Мадрид през 1943 г., където опитала да използва старото си познанство с Чърчил, за да договори примирие с британските офицери в Испания. Чърчил не обърнал внимание на предложението. Според историка Анри Гидер тя "проявила невероятна мегаломания и наивност, мислейки, че може да промени мнението на Чърчил". Новоразкритият документ показва, че докато работела за нацистите, дизайнерката имала кодовото име "Уестминстър" - заради връзката й с херцога на Уестминстър през 20-те години на миналия век. Според официален нацистки документ, държан тайно в архивите на френското министерство на отбраната през последните седем десетилетия, официалният номер на Коко в Абвера бил F-7124.

Водещият на документалния филм, историкът Франк Феран, твърди, че Шанел е използвала влиянието си сред нацистите в опит да си върне парфюмерийния бизнес, който продала на еврейско семейство през 1924-та. Но по-късно станало ясно, че Вертеймер вече са продали дела си в парфюмерийната марка "Шанел" на германски бизнесмен.

Документите повдигат и въпроса за ролята, която са играли и други френски знаменитости по време на войната - включително Едит Пиаф и Морис Шевалие. Твърди се, че властите във Франция след войната скрили досиетата на звездите за връзки с нацистите и измислили техните контакти със Съпротивата, за да помогнат за възстановяването на репутацията на страната. Засега няма отговор на модна къща "Шанел".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай