Кои са първите алпинисти, покорили К2 през зимата

Вторият по височина връх в света бе изкачен за 16 часа

Кои са първите алпинисти, покорили К2 през зимата | StandartNews.com

Екип от алпинисти, включително бивш войник от британските специални сили, триумфира вчера - те са първите, покорили втория по височина връх в света през зимата.

Бившият войник Gurkha и още девет непалски алпинисти достигнаха K2 вчера по обяд по британско време, пише Дейли мейл.

Те предприеха последните няколко мъчителни стъпки към върха от 28 251 фута заедно, докато пееха непалския национален химн.

K2 е известен със своите опасни условия и до вчера беше единственият от 14-те най-високи върха в света, които никога не са били покорявани през зимата, когато температурите могат да спаднат до -80F (-62C), а скоростта на вятъра да достигне 100 мили в час.

Г-н Purja, на 37 години, който живее в Eastleigh в Хемпшир, и колегите му алпинисти пристъпиха към върха като екип - за да покажат, че споделят необикновеното място в историята.

Те бяха тръгнали от висок лагер около 1 часа сутринта местно време (20:00 в петък във Великобритания) и им отне 16 часа, за да достигнат върха.

Малко след това публикация на уебсайта на г-н Purja заяви: „Невъзможното е възможно! K2 Winter - история за човечеството, история за Непал.

Много специален момент. Целият екип изчака 10 м под върха, за да сформира група, след което пристъпи към върха заедно, докато пееше нашия непалски национален химн.

K2 е разположен на границата между Китай и Пакистан в планинската верига Каракорам.

След изкачването обаче опасността не беше приключила, тъй като десетте алпинисти трябваше да се спуснат към лагера в тъмнина. Но всички се върнаха в базовата станция на 23 500 фута.

Успехът им е още по-удивителен, тъй като миналия уикенд при силен вятър е бил разрушен лагер, а г-н Purja и други алпинисти са спали в цепнатина на повече от 23 000 фута, защото е било твърде ветровито, за да разпънат палатките си.

Драматичното подобрение на времето им позволи да предприемат изкачване на върха.

Но новините за тяхното постижение бяха помрачени от съобщение, че испанският алпинист Серги Минготе е починал след падане от позиция по-надолу по планината.

Българският алпинист д-р Атанас Скатов също е в състава на международна експедиция, която прави опит за зимно изкачване на осемхилядника К2 (8611 м).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай