Код оранжево в Украйна

Премиерът на Украйна готов да подаде оставка, ако аргументите му не били основателни.

Код оранжево в Украйна | StandartNews.com

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Киев започнаха в петък вечер, като се очакваше те да продължат и днес. Напрежението се покачи по време на демонстрации в украинската столица след решението на правителството да спре преговорите по присъединяването на страната към ЕС.

Протестите напомниха за Оранжевата революция в страната, коментира Ройтерс. Този път украинците развяваха знамето на Европа. Част от демонстрантите влязоха в разпра с полицаите, които се опитаха да разпръснат събралите се на централния площад.

На площад "Независимост" в центъра на Киев, въпреки силния дъжд, се събраха близо 3000 души. Пред участниците говориха депутати от опозицията и обществени дейци.

Подобни митинги се състояха и в други градове в страната. Най-многочислен беше митингът в Лвов, където се събраха около 6000 души.

Украйна призовава Европейския съюз да не възприема трагично и да се отнесе с разбиране към решението на правителството да спре процеса на подготовката за подписване на споразумение за асоцииране. Това заяви украинският премиер Микола Азаров в изказване по телевизия "Интер". "Ние се стремим към интеграция с ЕС, към подписване на това споразумение, но сега правим пауза, нищо не се е променило стратегически, а само тактически", увери премиерът.

Азаров заяви, че е "готов да подаде оставка", ако се окаже, че неговите аргументи за прекратяване на подготовката за подписване на споразумението за асоцииране към ЕС не са основателни, предаде ИТАР-ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай